14 oktober 2022
Helmond Sport 1-3 Willem II
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport komt te kort tegen Willem II

Helmond Sport heeft vanavond in het GS Staalwerken Stadion met 1-3 verloren van Willem II. De Brabantse derby was kort na de rust al beslist toen de Tricolores een 0-3 voorsprong hadden genomen.

WII_Van_Keilegom.jpgArno Van Keilegom stond vanavond als rechtsbuiten opgesteld.

In vergelijking met de 0-1 zege op Jong Ajax van vorige week ontbraken Eros Maddy en Peter van Ooijen, beiden raakten in deze wedstrijd geblesseerd. Aangezien dit niet de enige afwezigen waren, bleef er voorin weinig opties over. Voor de linksbuiten positie ging de keuze tussen drie spelers die eigenlijk linksback van beroep zijn, namelijk Gabriël Çulhacı, Dylan Dassy en Bryan van Hove. Laatstgenoemde kreeg uiteindelijk de voorkeur, maar na afloop van de eerste helft kon de conclusie worden getrokken dat dit niet de meest gelukkige beslissing was. De geboren Weertenaar tekende wel voor de eerste doelpoging, maar zijn schot ging huizenhoog over. Dat bleek een van de schaarse Helmondse pogingen in de eerste helft te zijn, verder melden alleen Arno Van Keilegom en Elmo Lieftink zich in de buurt van Willem II-doelman Kostas Lamprou.

WII_Beugelsdijk.jpgTom Beugelsdijk en Pol Llonch Puyalto.

Op dat moment stond Helmond Sport al op achterstand. Doelman Mike Havekotte had wel een antwoord op een kopbal van dichtbij van Nick Doodeman, maar bleef dat schuldig op een schot van 25 meter van Jesse Bosch (23’ ;0-1). Een minuut later werd Havekotte gered door de paal bij een inzet van Leeroy Owusu, daar voorafgaand vond scheidsrechter Gansner het niet nodig om een overtreding van Martijn Kaars te bestraffen.
Even daarna zou een beslissing van deze arbiter grotere gevolgen hebben. De voor het eerst in de basis opgestelde Gabriël Çulhacı (de linksback deed dat naar behoren) werd door Nick Doodeman in de rug geduwd en was zodoende niet meer in staat om hem van scoren af te houden (28’ ;0-2).

WII_Kaars.jpgMartijn Kaars kreeg in de eerste helft weinig aanvoer.

Na de rust werd Bryan van Hove teruggehaald naar de linksbackpositie. De voor Gabriël Çulhacı ingevallen Wassim Essanoussi ging daar even spelen, maar verhuisde met het inbrengen van Dylan Dassy naar de rechtervleugel. De Tricolores hadden ondertussen de marge al naar drie gebracht, op een voorzet van Lucas Woudenberg kon Michael de Leeuw ongehinderd inkoppen (48’ ;0-3).

WII_Essanoussi.jpgWassim Essanoussi is terug van een blessure.

Nadat Loteteka Bokila een grote kans op de 0-4 had laten liggen, zorgde Martijn Kaars met een prima individuele actie (de clubtopscorer kapte eerst Erik Schouten uit en passeerde vervolgens de keeper) voor een onverwachte Helmondse treffer (62’ ;1-3). Helmond Sport drong hierna even aan, kreeg via invaller Essanoussi nog een kans, maar kon de wedstrijd niet meer omkeren. Ook het in de slotfase naar voren sturen van centrale verdediger Tom Beugelsdijk bracht geen soelaas.

WII_goal.jpgMartijn Kaars heeft bij zijn treffer Lamprou het bos ingestuurd, de Griekse keeper staat daarom ook niet op deze foto -)

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Flor Van den Eynden, Tom Beugelsdijk, Gabriël Çulhacı (46’ Wassim Essanoussi); Michael Chacon, Håkon Lorentzen (56’ Dylan Dassy), Elmo Lieftink (80’ David Mistrafović); Arno Van Keilegom (56’ Gaétan Bosiers), Martijn Kaars, Bryan van Hove.
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Jarno Lion, Robin van der Meer, Marcus Scholten, Emir Terzi, Tarik Essakkati en de keepers Robin Mantel en Ahmed Azmi.
Geblesseerd: Eros Maddy, Peter van Ooijen, Jelle Goselink, Daniël Breedijk, Chris Kalulika, Jafar Arias en Dylan van Diepen.

WII_Bosiers.jpgInvaller Bosiers tekende voor de assist bij de 1-3.