15 september 2017
Helmond Sport 1-4 Jong Ajax
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport na rust onderuit tegen Jong Ajax

Helmond Sport staat na het 1-4 verlies tegen Jong Ajax op de laatste plaats in de Jupiler League. Het team van Roy Hendriksen hield bijna een uur lang gelijke tred met de koploper, maar werd daarna tot teleurstelling van de 1.911 toeschouwers alsnog op een flinke nederlaag getrakteerd.

In vergelijking met de verloren wedstrijd tegen Almere City was er geen enkele wijziging in de basisopstelling, de rechtsbenige Fecunda was wederom linksback (Ormonde-Ottewil en Janzen zijn nog steeds geblesseerd), Verkennis had eveneens zijn positie als rechtsback behouden. Laatstgenoemde kreeg vanavond te maken met veruit de beste man van het veld, de Noor Dennis Johnsen. Deze 19-jarige linkerspits (afgelopen zomer voor circa twee miljoen Euro overgekomen van Jong Heerenveen) tekende ook voor de eerste spectaculaire actie van de wedstrijd, na een fraaie versnelling en dito schot voorkwam doelman Van Gassel een vroege achterstand.

Even later was Mateo Cassierra (de duurste speler van Jong Ajax, het Columbiaanse Deportivo Cali ontving circa vijf miljoen voor hem) dicht bij de 0-1 toen hij bij de eerste paal opdook, maar schoot net naast het doel. De Columbiaan gaf na een half uur spelen wel de assist voor de openingstreffer, diens voorzet werd door de volledig vrijstaande Carel Eiting vanaf zestien meter binnen getrapt (30' ;0-1). Zijn inzet ging evenwel door de handen van Stijn van Gassel in het doel, en viel dus zeker in de categorie 'houdbaar'.

Jong Ajax was echter ook zo vriendelijk om een goal weg te geven, nadat rechtsback Deyofasio Zeefuik zeer onnauwkeurig had terug gekopt op zijn doelman Stan van Bladeren, haalde laatstgenoemde Robert Braber onderuit. Net zoals vorige week in Almere ging Zeldenrust achter de bal staan die op de penaltystip lag, ook deze keer ging deze in de touwen (44' ;1-1).

Net na de hervatting leek er voor Helmond Sport weinig aan de hand (via een volley van Zeldenrust had het zelfs op voorsprong kunnen komen), maar gaandeweg de tweede helft werd het leed alsmaar groter. Scheidsrechter Gerrets beoordeelde een handsbal van Warmolts in het eigen strafschopgebied als opzettelijk, Cassierra gaf Van Gassel geen kans bij de toegekende strafschop (58' ;1-2).
Vijf minuten later zou de lange spits de wedstrijd al op slot gooien, de ingevallen Bram Zwanen (die vanavond zeer verrassend zijn eerste minuten in het eerste elftal kreeg) blokte nog wel de inzet van Noussair Mazraoui, maar vervolgens hoefde Cassierra de bal maar in het doel te tikken (63';1-3).

De eindcijfers kwamen tot stand door de man die daar het meest recht op had, Dennis Johnsen bekroonde zijn prima optreden met een schitterend schot van bijna 25 meter dat via de onderkant van de lat vernietigend doel trof (88' ;1-4). De 1-5 bleef Helmond Sport namelijk bespaard, Cassierra schoot vrij voor Van Gassel op de paal.
Helmond Sport krijgt a.s. vrijdag thuis tegen FC Dordrecht een nieuwe kans op de eerste zege van het seizoen, maar a.s. dinsdag kan in eigen huis al de volgende ronde van de KNVB-beker worden behaald ten koste van Cambuur.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel; Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Gévero Markiet, Maiky Fecunda; Steven Edwards (82' Charlton Vicento), Robert Braber, Jason Bourdouxhe (58' Bram Zwanen); Jordy Thomassen, Arne Naudts (75' Joey Godee), Furghill Zeldenrust.
Geel: Edwards (24' ;spelbederf), Warmolts (57' ;hands) en Braber (90'+1 ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Grad Damen, Giovanni Hiwat, Dylan de Braal, Nick de Louw, Robert van Koesveld, Nassim Amaarouk en Joris van Gerwen (keeper).
Afwezig: Brandon Ormonde-Ottewill, Ron Janzen, Maikel Verkoelen en Stefan Tielemans (allen geblesseerd) en Jamie Watt (ziek).