17 maart 2023
Helmond Sport 2-2 Telstar
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport knokt zich terug na 0-2 achterstand tegen Telstar

Helmond Sport heeft vanavond een zwaar bevochten punt gehaald tegen Telstar. Het team van Bob Peeters keek na 46 minuten tegen een hopeloos lijkende 0-2 achterstand aan, maar wist alsnog langszij te komen. Hierdoor werd de reeks van ongeslagen thuiswedstrijden uitgebreid naar zeven, wat sinds december 2016 niet meer is voorgekomen.

Telstar_Peeters.jpg

In deze openingswedstrijd voor de vierde periode had trainer Bob Peeters voor dezelfde basis gekozen als vorige week bij de eclatante 3-0 zege op Jong PSV. Dit motto van “Never change a winning team” had wel tot consequentie dat Peter van Ooijen wederom op de bank begon. In deze formatie begon Helmond Sport erg matig aan de wedstrijd. Het lukte niet om vat te krijgen op het combinatiespel van ‘De Witte Leeuwen’ die zoals te doen gebruikelijk in een 3-5-2 formatie speelden. Delvechio Blackson, de hele linkervleugel bestrijkend, dwong doelman Havekotte al na drie minuten spelen tot een redding. Blackson gaf tien minuten later met een fraaie (uitgestelde) voorzet de Grieks-Albanese aanvaller Christos Giousis een niet te missen kans (13’ ;0-1).

Telstar_Maddy.jpgMaddy in duel met Blackson.

Ook de derde doelkans van de gasten werd ingeleid door Blackson. De van RKC gehuurde boomlange spits David Min schoot van dichtbij rakelings langs. Het zal duidelijk zijn dat Helmond Sport in deze fase geen vat had op het combinatiespel van Telstar. Een ‘toevallige’ blessurebehandeling van doelman Mike Havekotte gaf de Helmondse trainer de kans om zijn ploeg tactisch wat anders neer te zetten. Ook Telstar-trainer Mike Snoei was hierin blijkbaar erg geïnteresseerd, zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd door de vierde official, liep hij doodleuk naar de Helmondse dugout.
Toeval of niet, maar Helmond Sport kreeg drie minuten na deze ‘time-out’ zijn eerste doelkans. Martijn Kaars zette zich op rechts door, Jelle Goselink leek zijn voorzet op een paar meter afstand moeiteloos in het lege doel te kunnen schuiven, maar miste de bal volledig. Daarna kwam ook Lucas Vankerkhoven in kansrijke situatie, maar de Belgische middenvelder toonde zich allesbehalve koelbloedig in de afwerking.

Telstar_1-2.jpgTeleurstelling bij Arno Van Keilegom bij de 0-2.

Onmiddellijk na de rust (21 seconden om precies te zijn) liet Telstar zien hoe je uit hooguit een kwart-kans een goal scoort. David Min had nog twee verdedigers voor zich, maar wist de bal toch buiten bereik van Havekotte in het doel te plaatsen (46’ ;0-2).

Telstar_Kaars2.jpgClubtopscorer Kaars is blij met zijn tiende treffer.

Gezien het spelbeeld tot dan toe leek de race hiermee gelopen, maar het zou toch anders lopen. De hoop bij het Helmondse publiek kwam terug toen een steekpass van Elmo Lieftink door clubtopscorer Martijn Kaars koelbloedig afgerond (51’ ;1-2).
Helmond Sport kwam tien minuten later nog goed weg toen Lucas Vankerkhoven een schot van RKC-huurling David Min nog op de doellijn kon pareren, maar dat zou meteen de laatste kans van Telstar zijn. De van AEK Athene afkomstige Christos Giousis benadeelde zijn team enorm toen hij zonder reden ter hoogte van de middellijn Elmo Lieftink van achteren neertrapte, met een rode kaart tot gevolg.

Telstar_Arias.jpgArias in een flinke discussie.

Het laatste kwart van de wedstrijd moest Telstar zich beperken tot tegenhouden. Helmond Sport had via Arias al een ‘verse’ spits ingebracht, en bracht later de balvaardige Peter van Ooijen voor controleur Vankerkhoven. Een andere invaller Gaétan Bosiers was een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd met een kopbal dichtbij de 2-2.

Telstar_Bosiers.jpg

De eerste speelminuten voor Gaétan Bosiers sinds vier(!) maanden.

In de zes minuten durende blessuretijd kreeg Helmond Sport dan alsnog de beloning voor de betere tweede helft, een lange bal van achteruit van Bram van Vlerken viel (goed) voor de voeten van Elmo Lieftink (90’+3 ;2-2). Trainer Bob Peeters was na afloop tevreden met het behaalde punt. "In de eerste helft wisten we niet hoe we bij balbezit van de tegenstander het speelveld klein konden houden. Nadat de tegenstander met een man minder verder moest, heb ik een ploeg gezien die er alles aan gedaan heeft om alsnog een resultaat te pakken. Dat ging weliswaar niet met oogstrelend voetbal, ons enthousiasme was de voornaamste troef". 

Telstar_2-2.jpgKaars loopt weg met de bal, maar het is Lieftink die heeft gescoord.

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Mees Kreekels, Flor Van den Eynden, Gabriël Çulhacı (80’ Gaétan Bosiers); Lukas Vankerkhoven (80’ Peter van Ooijen), Elmo Lieftink; Eros Maddy, Martijn Kaars, Arno Van Keilegom (89’ Wassim Essanoussi); Jelle Goselink (64’ Jafar Arias).
Op de bank en niet ingevallen: Tom Beugelsdijk, David Mistrafović, Marcus Scholten, Emir Terzi, Robin Mantel en Ahmed Azmi (keepers).
Geel/Rood: Geen
Afwezig: Håkon Lorentzen, Jarno Lion, Bryan van Hove, Michael Chacón, Dylan van Diepen en Robin van der Meer.