18 maart 2016
Helmond Sport 0-2 Almere City FC
GS Staalwerken Stadion

Almere City krijgt goal en zege kado

Almere City krijgt goal en zege kado

 

Helmond Sport heeft tegen Almere City FC de trend van de afgelopen weken niet kunnen doorbreken, de verrassende koploper van de vierde periode won in het Lavans Stadion met 0-2. Het team van Remond Strijbosch had afgezien van de begin- en eindfase het betere van het spel, maar een ongelofelijke blunder van Yannick Cortie leidde de derde nederlaag op rij in.

 

Markiet begint in de spits

Vanavond mocht interim-hoofdcoach Remond Strijbosch wederom een aantal personele problemen (vijf spelers waren afwezig) oplossen. De meest verrassende keuze viel echter te vinden in de spitspositie, daar kreeg verdediger Markiet de voorkeur boven De Reuver en Schilders. Ook het centrale verdedigingsduo (Edwards en Cortie) was een noviteit, de keuze voor Fecunda als rechtsback was overeenkomstig de wedstrijd van afgelopen maandag tegen Jong PSV.
De beginfase was overigens ook een kopie van afgelopen maandag, Helmond Sport had geen enkele grip op de tegenstander. Ricardo Kip liet na om de snelle openingsgoal voor zijn rekening te nemen, maar een minuut of tien later was het Almeerse overwicht verdwenen. Markiet zorgde met een rasechte spitsenactie (goede aanname en meteen uithalen) zelfs voor de eerste Helmondse doelkans. De huurling van FC Utrecht (die daar incidenteel ook als spits werd opgesteld) nam ook de tweede (kopbal rakelings naast) en de derde (inzet op de paal na goed voorbereidend werk van Kerk en Van de Sande) doelkans voor zijn rekening.

... en eindigt als rechtsback

Aan het best wel redelijk geslaagde 'experiment' kwam na 53 minuten spelen een einde abrupt einde toen Fecunda met een blessure uitviel. Markiet nam zijn positie over, invaller Carlo de Reuver (afgelopen dinsdag nog goed voor een prima goal tegen de reserves van WIllem II) werd de nieuwe spits. De Reuver had wellicht ook nu kunnen scoren als Visser niet voor eigen kans was gegaan vanuit een moeilijke hoek, overspelen naar de vrijstaande huurling van Excelsior leek een eenvoudigere optie.
Ondertussen hadden de gasten ook een tweetal kansen gehad op de openingstreffer, maar vonden beide keren de prima keepende Wouter van der Steen op hun weg. Laastgenoemde was echter kansloos toen Cortie net zolang wachtte met het wegwerken van de bal totdat Soufyan Ahannach deze kon afpakken, via de binnenkant van de paal werd het doel gevonden (78' ;0-1).

Slotfase wederom een sof 

De slotfases brengen Helmond Sport deze competitie wel vaker ellende, en ook deze scoorde bijzonder hoog op de irritatieschaal. Drie minuten na het kado van Cortie werd de wedstrijd beslist, uit een voorzet van Pelle van Amersfoort (huurling van SC Heerenveen) tikte invaller en routinier Jason Oost binnen (81' ;0-2). De gifbeker was daarmee nog niet leeg, Yannick Cortie sloot zijn toch al weinig overtuigende optreden af met een tweede gele kaart en kon vroegtijdig het veld verlaten.
Een (klein) gedeelte van de 1.371 toeschouwers stak zijn teleurstelling over de afloop van dit duel niet onder de stoel of bank, maar uitte dit richting de tien overgebleven spelers. Jammer, want het alleszins acceptabele optreden van vanavond had een andere reactie verdiend.

Stand en volgende wedstrijden  

Met nog zes wedstrijden te spelen blijft Helmond Sport op de zeventiende plaats staan van de Jupiler League. De achterstand op een positie welke recht op deelname aan de play-offs is nu opgelopen tot zes punten. Op vrijdag 1 april staat de volgende wedstrijd op het programma, in en tegen Dordrecht. Een week later is de toekomstige kampioen Sparta te gast in het Lavans Stadion.
 

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Maiky Fecunda (53' Carlo de Reuver), Steven Edwards, Yannick Cortie, Gillian Justiana - Kevin Visser, Sam Strijbosch (82' Thomas Schilders), Roel van de Sande - Gyrano Kerk, Gévero Markiet, Mounir el Allouchi.
Op de bank en niet ingevallen: Colin van Gool, Sven van de Kerkhof, Tim Rerimassie, Jamie Watt (keeper) en Stijn van Gassel (keeper).
Geel: Strijbosch (18' ;neerhalen tegenstander), Edwards (60' ;gevaarlijk inkomen), Cortie (64' ;blokkeren tegenstander), Cortie (83' ;neerhalen tegenstander).
Rood: Cortie (83' ;twee maal geel).
Afwezig: Heerings (geschorst), Warmolts, Koot, Vicento en Van Nuland (allen geblesseerd).

Helmond Sport - Almere City FC 18 maart 2016