18 mei 2017
Helmond Sport 0-1 Roda JC
GS Staalwerken Stadion

Geen florisante uitgangspositie na thuisnederlaag tegen Roda JC

Helmond Sport heeft in de heenwedstrijd van de tweede ronde van de play-offs niet het gewenste resultaat behaald. Voor de rust had het team van Roy Hendriksen (ruim) afstand moeten nemen van Roda JC, in de tweede helft kon het daarentegen (ook met elf tegen tien) geen vuist meer maken tegen de nummer zeventien van de eredivisie.
 

Gezien alle perikelen was de verwachting dat de Limburgers met niet al te veel zelfvertrouwen naar Helmond zouden afreizen, en in de eerste helft maakte het team van Yannis Anastasiou deze verwachting meer dan waar. De meest eenvoudige passes mislukten, en ook in verdedigend opzicht was het armoe troef bij de geel-zwarten. Er waren nog geen twee minuten gespeeld toen Teije ten Den geheel vrij naar Roda keeper Benjamin van Leer kon oprukken, om vervolgens een erg matig af te werken.
Tien minuten later gaf Ten Den wel een goede voorzet waardoor Braber een doelkans kreeg, die op zijn beurt zes minuten later Bourdouxhe vrij voor doel kreeg. Binnen het half uur kwam zelfs de vierde mogelijkheid op de overdiende voorsprong, nu was het Zeldenrust die op snelheid niet de juiste precisie had om het net te vinden.

Na de hervatting zou echter alles anders worden, Roda had plotseling wel de rust om de bal in de ploeg te houden, Helmond Sport leek niet meer de intentie te hebben om de tegenstander aan te willen pakken. De eerste bal op het doel van Stijn van Gassel was meteen dodelijk, spits Dani Schahin tikte eenvoudig binnen nadat Mikhail Rosheuvel op de binnenkant van de paal had geschoten (52' ;0-1).

Het niet-Limburgse gedeelte van de 3.431 toeschouwers in het Lavans Stadion kreeg weer hoop op een goede uitgangspositie voor de return toen centrale verdediger Adil Auassar door scheidsrechter Martin van den Kerkhof van het veld werd gestuurd na een even zo onnodige als harde overtreding op Bourdouxhe. Het zou echter niet de ommekeer in de tweede helft teweeg brengen, de resterende 35 minuten bleef Roda JC bijna moeiteloos overeind. Verder dan een schot van Edwards en een kopbal van Thomassen kwam Helmond Sport niet, daarom is er zondagmiddag in de return een klein wonder nodig om de derde ronde te behalen.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel - Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld , Gillian Justiana (82' Yaël Eisden) - Steven Edwards, Robert Braber, Jason Bourdouxhe (73' Giovanni Hiwat) - Jordy Thomassen, Teije ten Den, Furhgill Zeldenrust.
Geel: Justiana (13'), Hiwat (86') en Warmolts (90'), allen voor neerhalen tegenstander
Op de bank en niet ingevallen: Maiky Fecunda, Sam Strijbosch, Marijn van Heugten, Nick de Louw, Wietse van Lankveld, Bram Zwanen, Stefan Tielemans en Joris van Gerwen (keepers).   
Afwezig: De Boom, Kaya, Höcher, Janzen, Verkoelen en Vicento (allen geblesseerd).