19 augustus 2022
Helmond Sport 0-1 FC Eindhoven
GS Staalwerken Stadion

Derby gaat in slotfase verloren

Ook aan de derby van Zuidoost Brabant heeft Helmond Sport geen punten overgehouden. De matige ontmoeting tegen FC Eindhoven werd tien minuten voor tijd beslist uit een dubieuze corner.

FCE_Lion2.jpg

Ook als centrale verdediger deed Lion het naar behoren.

Bij Helmond Sport was de formatie in tactisch opzicht flink gewijzigd. De Belgische coach viel terug op een systeem met drie centrale verdedigers, Jarno Lion verhuisde daardoor terug van het middenveld naar de achterste linie. Bram van Vlerken en Bryan van Hove (vanavond allebei niet op dreef) schoven in balbezit steevast door naar het middenveld, bij balverlies was er sprake van een vijfmansachterhoede.

FCE_Lorentzen.jpg

Håkon Lorentzen speelde afwisselend op de linker- en rechtervleugel.

In personele zin was er ook een wijziging, Håkon Lorentzen startte voor het eerst in de basis. Het zou even duren voordat de Noorse aanwinst in het spel voorkwam, dat gold overigens voor de totale voorhoede. Na een goede twintig minuten kon Martijn Kaars ‘bij toeval’ op FCE-doelman Nigel Bertrams af, maar de spits aarzelde te lang met afronden.

FCE_Kaars.jpg

Martijn Kaars liet zijn spaarzame kansjes liggen. 

Drie minuten durfde de ex-FC Volendammer het wel aan om op/richting doel te schieten, hierbij was afgeven op de meegelopen Håkon Lorentzen wellicht een betere optie geweest. Het was wel de opmaat naar een betere fase van Helmondse zijde. Kaars kwam een paar centimeter tekort om uit een pass van Peter van Ooijen vrij voor Bertrams te komen; Van der Meer kon deze Eindhoven-keeper met een kopbal uit een corner wel aan het werk zetten.

FCE_VanOoijen.jpgPeter van Ooijen bedankt het publiek na zijn wissel. Met een 'sleeppanna' had hij overigens de mooiste individuele actie van de avond.

Na de hervatting viel de derby weer een aantal tandjes terug qua hectiek. Het duurde 25 minuten voordat het eerste gevaarlijke moment viel te noteren, het was Flor Van den Eynden die dicht bij een eigen goal was. Een minuut later kreeg FCE-spits Naoufal Bannis een niet te missen kans, maar de ex-Feyenoorder maaide zowat over de bal heen.

FCE_Bosiers2.jpgBosiers speelde vanavond wat verder teruggetrokken dan vorige wedstrijd.

Toen de complete driemansvoorhoede was gewisseld (dat waren zeker niet de slechtste spelers aan Helmondse zijde) sloeg het noodlot toe. Na een zwaar betwiste corner verzuimden Lieftink en Bosiers (dat waren zeker niet de beste spelers aan Helmondse zijde) om de bal adequaat weg te werken, invaller Koen Oostenbrink wist deze met buitenkant voet in de uiterste hoek te plaatsen (80’ ;0-1).
Een Helmonds slotoffensief bracht niets, met de derde nederlaag tot gevolg.

FCE_Swinnen.jpg

Trainer Sven Swinnen met op de bank de niet ingebrachte (jeugdige) spits Julian Geerts.

Opstelling Helmond Sport (5-3-2 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Jarno Lion, Robin van der Meer, Flor Van den Eynden, Bryan van Hove; Elmo Lieftink, Gaétan Bosiers (87’ Arno Van Keilegom); Peter van Ooijen (75’ Wassim Essanoussi), Martijn Kaars (75’ Jelle Goselink), Håkon Lorentzen (64’ Eros Maddy).
Geel: Van Ooijen (13’ ;neerhalen tegenstander), Van Vlerken (31’ ;neerhalen tegenstander), Maddy (80’ ;protesteren) en Van der Eynden (82’ ;vasthouden tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Marcus Scholten, David Mistrafović, Emir Terzi, Julian Geerts, Tarik Essakkati en de keepers Robin Mantel en Ahmed Azmi.
Afwezig: Tom Beugelsdijk (geschorst), Daniël Breedijk, Gabriël Culhaci en Dylan van Diepen (allen geblesseerd).