19 september 2017
Helmond Sport 1-5 SC Cambuur
GS Staalwerken Stadion

Bekeravontuur eindigt na 90 minuten met 9 spelers

In een nog uit te brengen jubileumboek (n.a.v. het vijftigjarig bestaan) hoeft niet veel ruimte te worden gereserveerd voor het bekerseizoen 2017-2018, na slechts negentig minuten is dit namelijk alweer ten einde. De balans: een 1-5 thuisnederlaag tegen Cambuur en twee rode kaarten.

Trainer Roy Hendriksen had voor dit bekerduel een aantal wijzigingen aangebracht in de basis. Jeroen Verkennis was naar de bank verwezen, Gévero Markiet nam zijn positie over als rechtsback, in het centrum van de verdediging was zodoende weer een plaats beschikbaar voor Robert van Koesveld. De grootste verrassing viel echter te noteren op het middenveld waar de 19-jarige Bram Zwanen (afgelopen vrijdag al invaller tegen Jong Ajax) de voorkeur kreeg. De uit Aarle-Rixtel afkomstige Zwanen zou onbedoeld aan de wieg staan van een Friese voorsprong, na een (onnodige) overtreding op twintig meter van het doel schoot Kevin van Kippersluis de toegekende vrije trap langs Stijn van Gassel (11' ;0-1).

Laatstgenoemde ging bij deze vroege treffer ook niet vrijuit, de doelman koos een zodanige positie op de doellijn waardoor een hoek noch door hem noch door de muur werd afgedekt. Van Gassel reageerde wel adequaat toen de snelle Issa Fallon vrij voor hem opdook, de inzet van de rechtsbuiten werd gepareerd. Wat later in de eerste helft kreeg Helmond Sport zijn eerste kansen, na een inzet van Thomassen (vanavond op zijn favoriete positie in het centrum van de aanval, Naudts moest het op de vleugel proberen) werd een omhaal van Zeldenrust van de lijn gehaald. Ook Braber had voor de gelijkmaker kunnen zorgen als hij beter had geprofiteerd van een halve redding van Cambuur doelman Jesse Bertrams.

Na de rust werd het pas echt vervelend voor de 1.245 toeschouwers in het Lavans Stadion, allereerst werd de achterstand verdubbeld toen een voorzet van Kallon (zijn directe bewaker Fecunda tastte hierbij mis) door Van Kippersluis werd binnen getikt (53' ;0-2). Twee minuten later was er nog meer leed te noteren, Steven Edwards kreeg voor een overtreding op Daan Boerlage een directe rode kaart, waar een gele kaart volstaan had. Dat scheidsrechter Bax een halve minuut daarvoor een overtreding op Edwards had weggewuifd, maakte deze beslissing alleen maar moeilijker te accepteren.

Dat Helmond Sport vier minuten later met maar negen man op het veld stond, had het wel aan zichzelf te danken. Robert van Koesveld maakte bij de cornervlag een harde overtreding die goed was voor een gele kaart, helemaal niet slim als je al een gele kaart op zak hebt.
Desondanks zou het team van Roy Hendriksen nog terugkomen in de wedstrijd, na een vrije trap van Zeldenrust kon de mee opgekomen Markiet fraai scoren (68' ;1-2). Helmond Sport mocht nog tien minuten dromen van een stunt, maar toen Cambuur spits Karim Rossi een fout van Markiet genadeloos afstrafte was het gedaan. Door Kallon (80' ;1-4) en invaller Robertha (90' ;1-5) werd de uitschakeling nog extra pijnlijk.

Helmond Sport speelt a.s. vrijdag wederom thuis, dan voor de Jupiler League tegen FC Dordrecht. 

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel; Gévero Markiet, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld, Maiky Fecunda; Bram Zwanen (53' Jason Bourdouxhe), Steven Edwards, Robert Braber ; Arne Naudts (76' Giovanni Hiwat), Jordy Thomassen, Furghill Zeldenrust (84' Joey Godee).
Geel:  Van Koesveld (38') en Van Koesveld (59'), beiden voor neerhalen tegenstander.
Rood: Edwards (55' ;neerhalen tegenstander) en Van Koesveld (59' ;twee maal geel).
Op de bank en niet ingevallen: Jeroen Verkennis, Grad Damen, Charlton Vicento, Dylan de Braal, Nick de Louw, Nassim Amaarouk, Jamie Watt (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Geblesseerd: Brandon Ormonde-Ottewill, Ron Janzen en Maikel Verkoelen.