19 oktober 2020
Helmond Sport 1-2 De Graafschap
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport houdt lang stand tegen De Graafschap

Helmond Sport heeft vanavond nipt verloren van De Graafschap. Onder leiding van coach Frank van Kempen (Wil Boessen ontbrak vanwege een positieve Coronatest) werd het de titelkandidaat uit Doetinchem erg lastig gemaakt, maar uiteindelijk bleef Helmond Sport (net zoals in de voorgaande thuiswedstrijden) met lege handen achter. 

Met dezelfde basisopstelling als in de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Den Bosch van vorige week, werd er om half zes afgetrapt in het wederom lege SolarUnie Stadion. Twee minuten over half zes keek Helmond Sport echter al tegen een achterstand aan. De bij een corner mee opgekomen centrale verdediger Toine van Huizen kon vanaf zes meter geheel ongehinderd binnen tikken (3' ;0-1), hiertoe in staat gesteld door een kopbal van Johnatan Opoku. Dezelfde Opoku nam een kleine tien minuten later Van Gassel onder vuur met een hard schot, maar de Helmondse doelman had zijn eerste (en zeker niet zijn laatste) redding paraat.

Graaf_Vereijken.jpg

Onmiddelijk daarna werd Helmond Sport voor het eerst gevaarlijk, een combinatie tussen Karim Loukili en Lance Duijvestijn werd door eerstgenoemde (te zacht) afgewerkt. Drie minuten later was het wel raak, een schitterende aanval met een assist voor Sander Vereijken werd door Lance Duijvestijn fraai afgerond (15' ;1-1). Deze gelijkmaker zou de voorbode zijn voor een periode waarin Helmond Sport zelfs het betere van het spel kreeg.

Graaf_Juich.jpg

Lance Duijvestijn was het dichtst bij een op dat moment geeneens onverdiende voorsprong, ook Loukili had bij een uitval de kans om De Graafschap-keeper Rody de Boer te passeren. Op slag van rust had Helmond Sport echter een geweldige redding van keeper Stijn van Gassel nodig om niet met een achterstand de kleedkamers in te gaan.
Na de hervatting werd er wel erg vaak een beroep gedaan op Van Gassel. In een tijdsbestek van nog geen vijf minuten verhinderde hij twee scoringskansen van Daryl van Mieghem plus nog een van Julian Lelieveld.

Graaf_Loukili.jpg

Op de perstribune (het enige gedeelte van het stadion dat 'normaal' was bezet) ontstond vervolgens enige paniek; het noteren van de doelkansen viel namelijk niet meer bij te houden, zeker niet nadat ook de thuisclub nog wat duiten in het zakje deed. Na een prima voorbereidende actie van Jordy Thomassen schoot Arno Van Keilegom van dichtbij tegen de paal, dezelfde huurling van KV Mechelen schoot nog geen minuut later schuin voor het doel voorlangs.

Nadat De Graafschap-verdediger Toine van Huizen uit een vrije trap op de paal had gekopt, keerde de rust een beetje terug. Dat had De Graafschap-trainer Mike Snoei blijkbaar ook in de gaten, vanaf zijn bijzonder brede bank bracht hij met Joey Konings nog maar een extra aanvallende speler in het veld. Deze 'tweede golf' van aanvallen was voor Helmond Sport teveel, al kwam de winnende treffer voor de gasten wel met een enig fortuin tot stand. Johnatan Opoku kwam plotseling vrij voor Van Gassel (zie onderstaande foto) na een van richting veranderd schot van Mohamed Hamdaoui (79' ;1-2).

Graaf_1-2.jpg

Drie wissels aan Helmondse kant gaven de (vermoeide) ploeg echter niet voldoende impulsen voor een slotoffensief. Doelman Stijn van Gassel zorgde met nog een prima redding op een inzet van Ralf Seuntjens dat de nederlaag beperkt bleef tot 1-2.
Na deze vierde thuisnederlaag staat Helmond Sport op de zestiende plaats met zeven punten uit acht wedstrijden. Vrijdagavond staat in Velsen de uitwedstrijd tegen Telstar op het programma.

Graaf_vanKempen.jpg

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Boyd Reith, Alec Van Hoorenbeeck, Orhan Džepar, Dean van der Sluijs ; Lance Duijvestijn, Jeff Stans, Sander Vereijken ; Arno Van Keilegom (86' Juul Respen), Jordy Thomassen (84' Jelle Goselink), Karim Loukili (84' Gaétan Bosiers).
Geel: Van Keilegom (51' ;neerhalen tegenstander), Loukili (77' ;spelbederf) en Stans (90' ;overtreding).
Op de bank en niet ingevallen: Maxime De Bie en Robin Mantel (keeper).
Afwezig: Guus Joppen, Dani Theunissen, Berk Cetin en Rowen Koot (keeper).