21 oktober 2016
De Graafschap 2-4 Helmond Sport
Stadion De Vijverberg

Overtuigende zege Helmond Sport bij De Graafschap

Overtuigende zege Helmond Sport bij De Graafschap

 

Helmond Sport heeft vanavond in Doetinchem in de slechtst bezochte competitiewedstrijd uit de bijna 50-jarige geschiedenis, met 2-4 gewonnen van De Graafschap. Vanwege een straf van de KNVB mochten de Superboeren geen publiek toelaten, maar het leek er tevens op (met name in de eerste helft) dat er ook een verbod op acceptabel voetbal was opgelegd.
 

Ruim vijf maanden geleden was een afgeladen De Vijverberg nog euforisch over het feit dat de blauw-witten Ajax van het landskampioenschap hadden afgehouden, maar het lachen is ze inmiddels wel vergaan. Degradatie met een ordinaire vechtpartij na afloop op het speelveld, een dramatische start in de Jupiler League en als dieptepunt deze wedstrijd zonder publiek. Eigenlijk kregen de Achterhoekse (gedwongen) thuisblijvers helemaal gelijk, want de thuisclub werd in de eerste helft helemaal overlopen. Na twee minuten had Hiwat al voor de 0-1 kunnen zorgen, maar doelman Bednarek kon ten koste van een corner nog redding brengen. Uit deze hoekschop zag Janzen (vandaag als linksback) zijn inzet op de doellijn door een verdediger gekeerd.

De verdiende voorsprong zou echter niet lang op zich laten wachten, na een slimme steekpass van Zeldenrust kon Thomassen geheel vrij op het doel afgaan, en maakte het koelbloedig af (11' ;0-1). Vijf minuten later tekende Thomassen voor de assist, nu kon Hiwat vrij op Bednarek af. De snelle buitenspeler had weliswaar twee pogingen nodig, maar het resultaat was hetzelfde (16' ;0-2). De thuisclub leek rijp voor de sloop, maar uit een afgeslagen corner kon Youssef el Jebli zowaar zijn ploeg weer terug in de wedstrijd brengen (21' ;1-2). Vijf minuten later konden de Doetinchemse fans (zij hadden zich buiten de omheining van het stadion opgesteld, maar waren wel hoorbaar op het speelveld) hun illusies weer opbergen, Thomassen maakte na een fraaie voorbereidende actie met een bekeken schot zijn tweede goal van de wedstrijd (26' ;1-3). 

Het kansenfestival ging nog even door, eerst miste Zeldenrust, om even daarna een assist te geven op Thomassen die zich fraai vrij draaide en vervolgens de verste hoek vond (36' ;1-4). In de tweede helft was er echter veel minder spektakel, anders gezegd, er was sprake van evenwicht. De Graafschap trainer Jan Vreman had in de rust met Dean Koolhof en Anthony van de Hurk twee nieuwe spitsen in het veld gebracht, het zorgde er wel voor dat zijn ploeg meer op de Helmondse helft was te vinden, maar zonder gevaar. Daar zou pas verandering in komen toen Helmond Sport met een man minder op het veld stond. Invaller Hasani was geblesseerd geraakt aan zijn hoofd, en het duurde zeven minuten lang voordat zijn vervanger in het veld kwam. In deze periode kopte de Poolse spits Piotr Parzyszek van dichtbij op doelman Kaya, en wist Anthony van de Hurk te scoren (87' ;2-4).

Met de 18-jarige uit Someren afkomstige Nick de Louw in het veld (zijn uiterst trouwe volgers moesten zijn debuut in het betaalde voetbal dus missen) kon Helmond Sport de resterende tijd echter zonder kleerscheuren doorkomen. Na een symbolische groet richting het (lege) uitvak ging de winnende ploeg naar de kleedkamers, de thuisclub was op dat moment al in de buurt van de stadionpoort om daar hun fans te bedanken.

Helmond Sport stijgt na deze zege naar de elfde plaats in de Jupiler League. Volgende week vrijdag staat er wederom een uitwedstrijd op het programma, bij nummer zes Almere City zal er ongetwijfeld meer publiek aanwezig zijn. Beide ploegen hebben overigens in de eerste twee wedstrijden van de tweede periode het maximale aantal van zes punten behaald, samen met RKC Waalwijk en MVV.

Opstelling Helmond Sport (1-4-4-2 formatie):
Ferhat Kaya - Jeroen Verkennis, Maikel Verkoelen, Robert van Koesveld, Ron Janzen - Givanni Hiwat (59' Marc Höcher), Steven Edwards, Robert Braber (aanv.), Furghill Zeldenrust (79' Shpend Hasani, 90' Nick de Louw) - Teije ten Den, Jordy Thomassen.
Geel: Thomassen (71' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Stephen Warmolts, Seppe Brulmans, Marijn van Heugten, Wietse van Lankveld, Luuk Veeneman, Joris van Gerwen (keeper) en Stijn van Gassel (keeper).
Afwezig: Godee (ziek), Justiana, Fecunda, Bourdouxhe, Strijbosch en Vicento (allen geblesseerd). 

De Graafschap - Helmond Sport 21 oktober 2016