22 april 2019
Helmond Sport 2-1 FC Eindhoven
GS Staalwerken Stadion

Verdiende zege in derby van Zuidoost Brabant

Helmond Sport heeft zijn tweede wedstrijd in het Paasweekend winnend afgesloten, na de 3-1 nederlaag bij Sparta werd in de derby van Zuidoost-Brabant een 2-1 overwinning behaald op FC Eindhoven. Het team van Robby Alflen leek na een 2-0 voorsprong op een probleemloze zege af te stevenen op de povere Eindhovenaren, maar kwam in de slotfase alsnog in problemen.

De belangen in de derby tegen wat door ‘de harde kern’ FC040 wordt genoemd (toch interessant wat in de toekomst een nieuwe generatie voetbalfans gaat verzinnen als het vaste telefoonnetwerk is verdwenen) waren verschillend. De gasten vechten voor hun laatste kans om een ticket voor de play-offs te bemachtigen, terwijl Helmond Sport alleen nog kan proberen te voorkomen dat het als laatste in de Keuken Kampioen Divisie eindigt. Trainer Robby Alflen koos voor dezelfde samenstelling als waarin afgelopen vrijdag de (betere) tweede helft tegen Sparta werd begonnen. En ook nu was spits Juul Respen de eerste die voor Helmonds doelgevaar zorgde, met een kopbal uit een vrije trap zette hij doelman Guy Smit aan het werk. Deze sluitpost is normaliter derde keeper in de pikorde, en maakte allesbehalve een zekere indruk. Hij was zeker niet de enige zwakke schakel in het elftal van David Nascimento, de Eindhovense trainer mocht overigens blij zijn dat hij daadwerkelijk met elf spelers de rust haalde, middenvelder Karim Essikal solliciteerde nadrukkelijk naar zijn tweede gele kaart bij een overtreding op Tibeau Swinnen.

In het eerste kwartier kregen de gasten wel twee kansen op de openingstreffer. De eerste ontstond nadat Dylan George zich veel te gemakkelijk van de bal liet lopen, linksbuiten Elton Kabangu verscheen een paar tellen later alleen voor Stijn van Gassel. De tweede kans ontstond na balverlies van Bram Zwanen net buiten het eigen strafschopgebied, zodoende kwam Alvin Daniels in stelling. Ook spits Elisha Bruce Sam zou voor rust nog twee keer opduiken voor Stijn van Gassel, maar daar stonden even zoveel kansen tegenover van Juul Respen.
Na de hervatting was Respen ook betrokken bij de Helmondse openingstreffer, uit zijn assist kon Bram Zwanen de verre hoek opzoeken (51’ ;1-0). Het duurde maar twee minuten voordat deze voorsprong werd verdubbeld, uit een counter ingeleid door (opnieuw) Respen en George was het Richelor Sprangers die de bal vanaf tien meter in het doel schoot (53’ ;2-0).

Daarna zakte het niveau van de wedstrijd ver terug en leek de overwinning een kwestie van simpelweg de tijd volmaken. Echter, na een onnodige overtreding op invaller Kaj de Rooij van centrale verdediger Steven Edwards net binnen de beruchte lijnen mocht Eindhoven-aanvoerder Branco van den Boomen van de evenzo beruchte stip voor de aansluitingstreffer zorgen (81’ ;2-1). Wat volgde was een chaotische slotfase, maar tot opluchting van de Helmondse gedeelte van de 1.354 toeschouwers hield de voorsprong stand.
Omdat ook Jong FC Utrecht zijn vierde zege van het seizoen bijschreef, blijft de voorsprong van Helmond Sport op de rode lantaarndrager slechts twee punten. Volgende week vrijdag ontmoeten beide ploegen elkaar in Utrecht.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Maiky Fecunda (31' Maikel Verkoelen), Steven Edwards, Bart Meijers, Joeri Poelmans ; Tibeau Swinnen, Bram Zwanen (87' Ron Janzen), Jordan van der Gaag ; Richelor Sprangers (71' Diego Snepvangers), Juul Respen, Dylan George.
Geel: Swinnen (81' ;spelbedref) en Snepvangers (83' ;vasthouden tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Kjell Knops, Albian Muzaqi, Daan Ibrahim, Nick de Louw, Dion van Horne, Jamie Watt (keeper) en Stefan Tielemans (keeper).
Geblesseerd: Jeroen Verkennis, Dean Koolhof, Dylan de Braal, Odysseus Velanas, Bodi Brusselers en Arne Naudts.