22 april 2022
Helmond Sport 0-4 De Graafschap
GS Staalwerken Stadion

Kansloze nederlaag tegen De Graafschap

Helmond Sport heeft vanavond een zware 0-4 nederlaag geleden tegen De Graafschap. Het team van Sven Swinnen speelde, zoals deze uitslag al doet vermoeden, een volstrekt kansloze wedstrijd.

Graafschap_VanKeilegom.jpg

Arno Van Keilegom was zijn basisplaats weer kwijtgeraakt aan Thomas Beekman.

Door de blessure van KV-Mechelen huurling Jarno Lion was er voor het eerst sinds drie maanden weer een basisplaats voor een andere Belgische huurling Ilias Breugelmans. Veel plezier beleefde de geboren Antwerpenaar niet aan zijn optreden in de verdediging, na slechts 27 minuten werd hij alweer gewisseld. Dat deed hij niet alleen, ook middenvelder Maxime De Bie mocht vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Deze dubbele wissel van coach Swen Swinnen vormde het einde van een periode waarin zijn ploeg een soort van parodie op betaald voetbal had opgevoerd.

Graafschap_Breugelmans.jpg

Het optreden van Ilias Breugelmans was van korte duur.

Al na 38 seconden kregen de gasten de eerste doelkans, doelman Mike Havekotte (een van de weinige spelers aan Helmondse zijde die geen opzichtige blunders maakte) kon Camiel Neghli van scoren afhouden. De Helmondse doelman werd in de daarop volgende tien minuten tweemaal gepasseerd, maar beide malen kwam hij met de schrik vrij, scheidsrechter Martens constateerde buitenspel bij zowel de pogingen van Sam Hendriks als Giovanni Korte. Maar de onvermijdelijke openingstreffer liet niet lang op zich wachten, uit een vrije trap van Danny Verbeek kon de mee naar voren gekomen centrale verdediger Jasper van Heertum ongehinderd inkoppen (12’ ;0-1).

Graafschap_vroegewissel.jpgJules Houttequiet (links) en Paul Fosu-Mensah staan klaar voor hun vroege invalbeurt.

Na de eerder beschreven dubbele wissel ging Helmond Sport wat aanvallender spelen. Bryan Van Hove (al na drie minuten spelen in het bezit van een gele kaart toen hij zijn ‘dodelijk’ balverlies met een overtreding moest compenseren) schoof vanuit het centrum van de verdediging door naar het middenveld, de ingevallen Jules Houttequiet werd geposteerd als aanvallende middenvelder. Helmond Sport leek in de eerste helft weg te komen met slechts een 0-1 achterstand, maar een actie op de rechtervleugel van de pas zeventienjarige Basar Önal (ingevallen voor de geblesseerde Danny Verbeek) zorgde voor verder miserie (43’ ;0-2).

Graafschap_Seys2.jpgDyaln Seys kwam vanavond als centrumspits weinig in het stuk voor.

Helmond Sport kwam pas in de blessuretijd van de eerste helft tot zijn eerste doelpoging tussen de palen, De Graafschap-doelman Hidde Jurjus had echter niet veel moeite om de vrije trap van Dylan Seys te keren. Een goede tien minuten na de hervatting wisselde Swinnen hem samen met Thomas Beekman voor twee andere aanvallers (Goselink en Van Keilegom). Zij stonden net in het veld toen de volgende treffer viel, Camiel Neghli liep op het middenveld weg van Gaétan Bosiers om vervolgens van binnen het strafschopgebied verwoestend uit te halen (62’ ;0-3).

graafschap_bosiers.jpg

De enige huurling van KV Mechelen die vanavond de volledige wedstrijd speelde was Gaétan Bosiers.

Net voordat Bryan Van Hove werd gewisseld kreeg deze Weertenaar de grootste (en ook vrijwel enige) Helmondse kans op een tegentreffer, maar geheel in stijl van deze dramatische wedstrijd maaide hij over de bal heen. De eindstand kwam nu tot stand door de tweede (nog fraaier dan zijn eerste) treffer van Camiel Neghli (90’+1 ;0-4).

Graafschap_Reith.jpg
Boyd Reith stond voorafgaand aan deze speelronde tweede in het KKD-klassement van 'balafpakkers', achter Excelsior-speler Mats Wieffer.

Opstelling Helmond Sport (5-2-3 formatie):
Mike Havekotte; Boyd Reith, Ilias Breugelmans (27’ Paul Fosu-Mensah), Robin van der Meer, Bryan Van Hove (70’ Sander Vereijken), Dean van der Sluijs; Maxime De Bie (27’ Jules Houttequiet), Gaétan Bosiers; Thomas Beekman (57’ Arno Van Keilegom), Dylan Seys (57’ Jelle Goselink), Jellert Van Landschoot.
Geel: Van Hove (3’; neerhalen tegenstander) en Van der Meer (53’ ;vasthouden tegenstander)
Op de bank en niet ingevallen: Aaron Bastiaans, Jessy Hendrikx, Robin Mantel (keeper) en Ahmed Azmi (keeper).
Afwezig: Jarno Lion, Kevin Bukusu, Lucas Defise, Tarik Essakkati, Amoros Nshimirimana en Keyennu Lont.