22 augustus 2016
Telstar 4-2 Helmond Sport
711 Stadion

Helmond Sport wederom met lege handen

Helmond Sport heeft zijn derde nederlaag op rij geleden, ook in Velsen-Zuid moest het team van Roy Hendriksen zijn meerdere erkennen in het allesbehalve imponerende Telstar. Na een 3-0 achterstand bij rust, mocht een inhaalrace niet meer baten.

Roy Hendriksen was in de eerste drie wedstrijden van het seizoen steeds met dezelfde basis begonnen, maar week daar nu (ook noodgedwongen) vanaf. Ron Janzen was geblesseerd, daardoor schoof Edwards een linie naar achter, zijn plaats op het middenveld werd overgenomen door Seppe Brulmans. De Helmondse trainer had echter nog een enorme verrassing in petto, Marc Höcher was "om tactische redenen" uit de basis gelaten, Zeldenrust stond nu aan de aftrap als linksbuiten.
In de openingsfase maakte HS nog wel een goede indruk, zo tekende Thomassen voor het eerste doelgevaar. De thuisclub kwam tot eigen verbazing op voorsprong, uit een corner kopte Crescendo van Berkel hard binnen (25' ;1-0). HS bleef ook na deze onverwachte achterstand de gevaarlijkste ploeg (Zeldenrust was dichtbij de gelijkmaker), maar toen Oussama Zamouri van dichtbij mocht binnen schieten (de Helmondse verdediging weigerde de bal weg te werken) werden de problemen toch legio (37' ;2-0).

Deze problemen leken onoverkomelijk te worden toen HS consequent verder ging met knoeien achterin, Stefano Lilipaly was binnen een halve minuut tot twee maal toe dicht bij de 3-0. Het derde vismandje bij de letter V (het scorebord van Telstar heeft zijn geheel eigen systematiek) kwam er toch nog voor rust, ex-Almere spits Fabian Serrarens de maker (44' ;3-0).
Om het tij te keren gooide Hendriksen het elftal om, Seppe Brulmans (de Belg wekte vorige week bij de reserves al de indruk na zijn blessure nog niet klaar te zijn voor 'het grote werk', en bevestigde dit nu nogmaals) kwam na de rust niet meer terug, Edwards kwam weer op het middenveld te spelen, Verkoelen nam zijn plek achterin over. Vervolgens kwam ook spits Hasani in de ploeg als extra spits, verdediger Verkennis werd opgeofferd, waardoor er achterin 1 op 1 werd gespeeld. Hasani stond nog maar een paar tellen in het veld toen hij (nota bene van een Telstar verdediger) de bal op een presenteerblaadje werd aangeboden, maar de Duitser schoot de bal het uitvak in. De ongeveer 50 aanwezige Helmondse fans zagen vanaf dat moment wel hoe hun ploeg nadrukkelijk hun kant opkwam, en via een strafschop (Thomassen werd neergelegd en benutte die vervolgens zelf) kwam ook de spanning terug (55' ;3-1).

Het uitzicht op een gelijkspel kwam dichterbij toen HS nogmaals een strafschop kreeg (Hasani werd vastgehouden), Thomassen was wederom trefzeker vanaf elf meter (68' ;3-2). Op dat moment stond Marc Höcher overigens al in het veld (tactische overwegingen krijgen bij een achterstand al gauw minder prioriteit), als rechtsbuiten probeerde hij nog met een aantal voorzetten de 3-3 voor te bereiden. Deze viel echter niet, op de counter wist Telstar nog wel extra zout in de wonde te strooien via invaller Mohammed Ajnane (87' ;4-2).
Helmond Sport staat na vier competitieronden op de achttiende plaats met 1 uit 4. Vrijdag komt Cambuur op bezoek, de degradanten zullen met hun start (5 uit 4) ook niet tevreden zijn.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Ferhat Kaya - Jeroen Verkennis (52' Shpend Hasani), Stephen Warmolts, Steven Edwards, Gillian Justiana - Seppe Brulmans (46' Maikel Verkoelen), Robert Braber, Jason Bourdouxhe - Giovanni Hiwat, Jordy Thomassen, Furghill Zeldenrust (65' Marc Höcher).
Geel: Justiana (75' ;neerhalen tegenstander) en Verkoelen (76' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Wietse van Lankveld, Nick de Louw, Marijn van Heugten, Joris van Gerwen (keeper), Stijn van Gassel (keeper).
Geblesseerd: Sam Strijbosch, Robert van Koesveld, Charlton Vicento, Ron Janzen en Maikey Fecunda.

SC Telstar - Helmond Sport 22 augustus 2016