22 september 2017
Helmond Sport 1-2 FC Dordrecht
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport valt na rust ver terug

Helmond Sport is er in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht niet in geslaagd om de eerste zege van het seizoen te behalen. Halverwege stond het team van Roy Hendriksen nog met 1-0 voor (wat een magere afspiegeling was van de werkelijke krachtsverhoudingen), maar viel na de rust ver terug.

Mede gedwongen door blessures en een schorsing had trainer Hendriksen de basis flink gewijzigd. Bourdouxhe was hierin linksback, het middenveld met Damen, Braber en Thomassen zeer offensief, en Hiwat begon als rechtsbuiten. Voor de rust had deze formatie geen kind aan het povere Dordrecht dat samen met Helmond Sport de meeste goals heeft moeten incasseren in de Jupiler League. Dit aantal tegengoals had in de eerste helft al behoorlijk kunnen stijgen, maar in het klassement van kansen benutten presteert Helmond Sport zoals bekend ondermaats. Grad Damen had een open schietkans vanaf tien meter, maar met rechts kon deze linkspoot geen richting geven.

Strafschoppen benutten gaat Helmond Sport echter wel goed af, en ook in deze wedstrijd ging de bal op de stip, centrale verdediger Amevor legde Thomassen neer. Zeldenrust tekende voor zijn vierde treffer van het nog prille seizoen (28' ;1-0). Een minuut later had Hiwat (vaak op snelheid voorbij linksback Misidjan) de kans om deze voorsprong te verdubbelen, ook Bourdouxhe en Naudts hadden de 2-0 op de schoen.

De gasten hadden voor de rust doelman Van Gassel slechts tweemaal aan het werk gezet, in de tweede helft hadden ze daar echter maar vijf minuten voor nodig. Rechtsbuiten Calcan had al na drie minuten de score gelijk kunnen trekken, twee minuten later viel deze treffer toch, spits Jafar Arias tikte een voorzet van Denis Mahmudov fraai binnen (50' ;1-1).
Onmiddelijk daarna lieten zowel Braber (liet zich te gemakkelijk van de bal afzetten) als Naudts (schoot recht op de keeper af) na om van dichtbij doelman Fij te passeren. De Schapenkoppen namen daarna het initiatief weer over, wat beloond werd toen linksback Misidjan uit een corner de bal binnen kon lopen (62' ;1-2).

Met een nog offensievere formatie (verdediger Van Koesveld werd vervangen door extra spits Vicento) ging Helmond Sport op jacht naar de gelijkmaker, maar werd daarbij niet geholpen door scheidsrechter Van de Graaf. Allereerst zag hij een handsbal in het strafschopgebied over het hoofd van Delorge, Warmolts kreeg zijn tweede gele kaart vanwege protesteren (het spel werd inderdaad onnodig onderbroken om een blessurebehandeling voor een speler van Dordrecht mogelijk te maken). Met tien man kwam Helmond Sport alleen nog tot een schot van invaller Godee, waardoor de vierde nederlaag van dit seizoen een feit werd.

Helmond Sport staat na zes wedstrijden laatste in de Jupiler League, maar kan de staartpositie weer verlaten als het a.s. vrijdag in Spakenburg wint van Jong FC Utrecht.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel; Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld (76' Charlton Vicento), Jason Bourdouxhe ; Jordy Thomassen, Grad Damen, Robert Braber; Giovanni Hiwat (66' Joey Godee), Arne Naudts, Furghill Zeldenrust.
Geel: Warmolts (6' ;neerhalen tegenstander), Warmolts (85' ;protesteren) en Godee (90'+2 ;neerhalen tegenstander).
Rood: Warmolts (85' ;twee maal geel).
Op de bank en niet ingevallen: Maiky Fecunda, Dylan de Braal, Bram Zwanen, Nick de Louw, Nassim Amaarouk, Jamie Watt (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Afwezig: Steven Edwards (geschorst), Gévero Markiet, Brandon Ormonde-Ottewill, Ron Janzen en Maikel Verkoelen (allen geblesseerd).