22 december 2017
Helmond Sport 3-0 SC Cambuur
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport sluit 2017 af met ruime zege op Cambuur

In de laatste competitiewedstrijd van 2017 heeft Helmond Sport een ruime zege geboekt op Cambuur. Het team van Roy Hendriksen verloor drie maanden geleden voor de beker nog kansloos met 1-5 van de Friezen, maar had vanavond had nauwelijks iets te duchten van deze tegenstander voor wie het kerstreces al leek te zijn begonnen na het bereiken van de kwartfinale afgelopen dinsdag.

De eerste doelkans was weliswaar voor de gasten (na drie minuten spelen voor ex-HS speler Marijn Barto), maar daarna werd door Helmond Sport de toon gezet voor deze wedstrijd. In een tijdsbestek van vijf minuten kreeg het drie mogelijkheden om op voorsprong te komen, voor respectievelijk Damen, Thomassen (terug in de spits vanwege een blessure van Naudts) met een kopbal uit een corner en Braber (eveneens met het hoofd na een voorzet van Zeldenrust).

De verdiende openingstreffer zou wat later vallen, een schot van Bourdouxhe van de rand van het strafschopgebied ging onhoudbaar voor Cambuur doelman Erik Cummins in het doel (31' ;1-0). Bourdouxhe stond wederom als linksback opgesteld, maar aangezien Cambuur slechts met twee spitsen speelde (de snelle Issa Kallon tesamen met Kevin van Kippersluis) kon hij veelvuldig opschuiven, Cambuur rechtsback Jordy van Deelen dan ook vaak zijn directe tegenstander. Op de andere vleugel was het daarentegen rechtsbuiten Hiwat die vaak achter Cambuur linksback Marvin Peersman moest aanrennen (Cambuur coach Sipke Hulshoff had gekozen voor een vijfmansverdediging waarbij de beide vleugelverdedigers in balbezit doorschoven), Peersman zou vijf minuten voor de rust dicht bij de gelijkmaker zijn toen hij van heel dichtbij net naast het doel van Stijn van Gassel kopte.

Net na de rust zou Cambuur van tactiek wijzigen en met Justin Mathieu een extra spits inbrengen, maar twee minuten later keek het wel tegen een dubbel zo grote achterstand aan. Uit een corner van Hiwat mocht Braber ongehinderd inkoppen (53' ;2-0).
Het toch al niet overtuigende Cambuur kwam deze klap niet meer te boven en wekte geen moment meer de indruk om nog iets van deze wedstrijd te willen maken. In de vijf minuten durende blessuretijd werd het nog wat genanter, Marvin Peersman liep notabene tegen zijn tweede gele kaart aan wegens het wegschieten van de bal nadat er al gefloten was door scheidsrechter Van de Graaf. Thomassen gaf de 1.163 toeschouwers nog een extraatje voor de kerst door beheerst af te ronden toen hij alleen op de Cambuur goalie af mocht (90'+5; 3-0).

Helmond Sport sluit 2017 af op de voorlaatste plaats van de Jupiler League, en gaat het nieuwe jaar beginnen met een week trainingskamp in Turkije. Daarna gaat het in eigen omgeving zich voorbereiden op de eerste competitie wedstrijd van 2018, op 12 januari uit tegen Jong PSV. Vrijdag 19 januari staat het eerste duel op het programma in het Lavans Stadion.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel; Maiky Fecunda (57' Jeroen Verkennis), Dylan de Braal (67' Robert van Koesveld), Ron Janzen, Jason Bourdouxhe; Robert Braber, Grad Damen (84' Bram Zwanen), Steven Edwards; Giovanni Hiwat, Jordy Thomassen, Furhgill Zeldenrust.
Geel: Fecunda (26') en Thomassen (45').
Op de bank en niet ingevallen: Stephen Warmolts (niet geheel fit), Charlton Vicento, Wietse van Lankveld, Nick de Louw, Jamie Watt (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Afwezig: Arne Naudts, Brandon Ormonde-Ottewill en Maikel Verkoelen (beiden geblesseerd).