23 januari 2023
Jong AZ 1-1 Helmond Sport
AFAS Trainingscomplex

Derde gelijkspel op rij onder Bob Peeters

Ook de derde wedstrijd onder leiding van hoofdtrainer Bob Peeters is in een gelijkspel geëindigd. De 1-1 eindstand gaf de verhoudingen op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer perfect weer.
Op basis van de statistieken uit de voorgaande ontmoetingen tussen Jong AZ en Helmond Sport komt deze gelijke stand niet bepaald onverwacht. Na tien onderlinge wedstrijden was er sprake van een volledig evenwicht, beiden wonnen vier maal en beiden scoorden zeventien maal.

AZ_Mistrafovic.jpg

David Mistrafović.

In vergelijking met de afgelopen wedstrijd tegen NAC Breda was er een wijziging, de niet beschikbare Noor Håkon Lorentzen was in de basis vervangen door de Zwitser David Mistrafović. Dit had tot gevolg dat Peter van Ooijen de meest aanvallende middenvelder werd, Mistrafović nam zijn rol als controleur over.

AZ_Kaars2.jpgMartijn Kaars.

In de eerste helft waren de doelkansen aan beide zijden bijzonder schaars, maar (toeval of niet) die trend is duidelijk zichtbaar sinds de komst van Bob Peeters. Het enige Helmondse wapenfeit voor rust was een inzet van clubtopscorer Martijn Kaars (naast acht goals ook al goed voor twee assists) op een voorzet van Bryan van Hove. De gastheren wisten niet eenmaal doelman Havekotte in verlegenheid te brengen.

AZ_Arias.jpgJafar Arias.

Als gevolg van een geforceerde wissel (Jarno Lion was geblesseerd) moest Bob Peeters zijn formatie na rust omgooien. Jafar Arias ging in de spits spelen, Martijn Kaars werd de meest aanvallende middenvelder, Peter van Ooijen schakelde weer over naar de rol van controleur. Na zes minuten spelen maakte laatstgenoemde een (onnodige) overtreding in het strafschopgebied nadat de bal van zijn voet was afgesprongen, de toegekende penalty werd door de technisch bijzonder vaardige Soulyman Allouch met een stiftje benut (52’ ;1-0).

AZ_Maddy.jpgEros Maddy.

Het duurde gelukkig maar vier minuten voordat Peter van Ooijen zijn fout had rechtgezet. Hij stond aan het eind van een fraaie aanval opgezet door Martijn Kaars en Eros Maddy, vanaf vijftien meter werd AZ-doelman Owusu-Oduro gepasseerd met een geplaatste schuiver (56’ ;1-1).
Van Ooijen zou bijna nog de aanleiding vormen voor een tweede Alkmaarse treffer, na zijn balverlies kon Ernest Poku alleen op het Helmondse doel af. Havekotte en Van Ooijen (en uiteraard ook de overige negen Helmondse spelers en de 21 meegereisde supporters) kwamen met de schrik vrij toen de bal via de binnenkant van de paal weer terug het veld in sprong.

AZ_AriasKaarsjuich.jpg

Jafar Arias en Martijn Kaars denken dat het 1-2 is geworden.

Nadat Van Ooijen nog twee doelpogingen op zijn naam had gekregen, zou de volgende (geslaagde!) Helmondse doelpoging worden geannuleerd wegens vermeend buitenspel. Een voorzet van Bryan van Hove kwam bij Jafar Arias terecht, de ingevallen spits tikte deze vervolgens in het net. Na enige bedenktijd besloot scheidsrechter Jesse Rozendal de goal af te keuren.

AZ_Scheids.jpgScheidsrechter Rozendal deelt Arias en Kaars mede dat het 1-1 blijft.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Flor Van den Eynden, Robin van der Meer, Bryan van Hove; Jarno Lion (46’ Jafar Arias), Peter van Ooijen, David Mistrafović; Eros Maddy (87’ Jelle Goselink), Martijn Kaars, Wassim Essanoussi (57’ Marcus Scholten).
Geel: Van Vlerken (72’ ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Tom Beugelsdijk, Gabriël Çulhacı, Emir Terzi, Dylan van Diepen en de keepers Ahmed Azmi en Robin Mantel.
Afwezig: Arno Van Keilegom (geschorst), Håkon Lorentzen, Elmo Lieftink, Michael Chacón, Gaétan Bosiers en Daniël Breedijk.