23 februari 2018
De Graafschap 1-0 Helmond Sport
Stadion De Vijverberg

Slechts een treffer op de Vijverberg

Helmond Sport heeft vanavond voor 7.411 toeschouwers op de Vijverberg in Doetinchem met 1-0 verloren van De Graafschap. De thuisclub schiep in deze eenzijdige wedstrijd een dozijn doelkansen, maar wist slechts eenmaal de wederom prima keepende Stijn van Gassel (die in de slotfase een penalty stopte) te passeren.

Trainer Roy Hendriksen had gekozen voor exact dezelfde basis als waarmee vorige week werd gewonnen van Jong FC Utrecht, maar al gauw werd duidelijk dat een tweede zege op rij er niet in zat. Helmond Sport begon veel te slap aan de wedstrijd, en dat leidde al binnen een kwartier tot een achterstand. Nadat Verkennis had verzuimd om de voorzet van de mee opgekomen linksback Jordy Tutuarima te verhinderen, schoot Bourdouxhe de bal in de voeten van Mark Diemers die dit cadeautje dankbaar aanvaarde (13' ;1-0). Verkennis zag er een paar minuten later evenmin goed uit toen hij zijn directe tegenstander Tarik Tissoudali vrije doortocht verleende, doelman Van Gassel voorkwam een grotere achterstand. Op de linkervleugel had Bourdouxhe het net zo moeilijk als Verkennis op de rechtervleugel, hier was het Fabian Serrarens die voor veel gevaar zorgde.  

Ondanks het overwicht van de Superboeren kwam Helmond Sport in het tweede gedeelte van de eerste helft toch tot drie(!) scoringskansen. Opvallend genoeg bestond de afronding steeds uit een kopbal, maar zowel Zwanen, Vicento en Thomassen wisten deze niet genoeg vaart cq. richting mee te geven. Na de rust was het weer de thuisclub die de lakens uitdeelde, wie handmatig de kansen turfde liep het risico op RSI-verschijnselen. Twintig minuten voor tijd werd De Graafschap doelman Filip Bednarek gedwongen tot zijn eerste redding na de rust, Vicento schoot een voorzet van Bourdouxhe binnen de palen.

Met De Braal als extra spits en de invalbeurt van de onlangs van een blessure herstelde Grad Damen zette het team van Roy Hendriksen aan voor een slotoffensief, maar dat leverde alleen (nog meer) kansen voor de thuisclub op. Nadat Damen er eentje had verijdeld door een prima verdedigende actie, leed hij onmiddellijk daarna dodelijk balverlies wat alleen door een overtreding van De Braal in het strafschopgebied kon worden gecorrigeerd. Geheel in de stijl van deze wedstrijd miste Daryl van Mieghem vanaf de elfmeterstip, en in de blessuretijd miste deze invaller nogmaals vrij voor Van Gassel.

Helmond Sport blijft na deze nederlaag op de negentiende plaats staan van de Jupiler League. A.s. vrijdag staat de wedstrijd tegen Jong AZ (dat drie plaatsen hoger staat) op het programma.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel ; Jeroen Verkennis, Stephen Warmolts, Dylan de Braal, Jason Bourdouxhe ; Steven Edwards, Robert Braber, Bram Zwanen (85' Grad Damen) ; Giovanni Hiwat, Jordy Thomassen, Charlton Vicento.
Geel: Braber (52') en De Braal (87'), beiden voor neerhalen tegenstander.
Op de bank en niet ingevallen: Ron Janzen, Robert van Koesveld, Maiky Fecunda, Nick de Louw, Daan Ibrahim, Wietse van Lankveld, Joris van Gerwen (keeper) en Stefan Tielemans (keeper).
Afwezig: Van Heugten (ziek), Watt, Verkoelen, Zeldenrust, Naudts en Ormonde-Ottewill (allen geblesseerd).