23 augustus 2019
Helmond Sport 1-1 Almere City FC
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport weet numeriek overwicht niet uit te buiten

Helmond Sport heeft de mogelijkheid laten liggen om de eerste zege van het seizoen te boeken. Het team van trainer Wil Boessen had ruim 70 minuten een man meer op het veld, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een puntendeling.

Trainer Wil Boessen had bij deze tweede thuiswedstrijd voor een opstelling gekozen die leek op de 4-4-2 formatie die vorige week aan de tweede helft begon in Breda. De toen geschorste Guus Joppen nam vanavond echter wel de rechtsbackpositie over van Daan Klomp. Het was ook verdediger Joppen die tekende voor de eerste bal tussen de palen, Almere City doelman Joshua Smits keerde zijn inzet. De eerste twintig minuten waren zeker levendig te noemen, wat wellicht ook te maken had met het feit dat beide ploegen bij balverlies over het gehele veld een-op-een speelden. 

Copyright-ProShots-4169700.jpg

Een vreemde actie van Bram van Vlerken maakte een abrupt eind aan dit 'koppeltjesvoetbal'. De enige Helmonder op het veld werd geblokt door Joeri Poelmans, waarna hij de Belg zeker niet hard maar wel opzichtig natrapte. Voor scheidsrechter Kooy was dit voldoende reden om een directe rode kaart te trekken. Trainer Robert Molenaar liet zijn ploeg vervolgens wijselijk ver terugzakken op eigen helft, maar gaf even later al een enorme kans weg toen Orhan Dzepar vanaf vijf meter ongehinderd mocht inkoppen. De enige overgebleven spits aan Almere City zijde Shayon Harrison (Jelle Goselink was al gewisseld) kreeg tot zijn verbazing ook een mogelijkheid om de score te openen toen de buiten zijn strafschopgebied staande Stijn van Gassel de bal niet goed wegwerkte. Van Gassel wist echter wel zijn fout te herstellen door met het hoofd (!) de inzet te keren.

De aanval was daarmee echter nog niet afgesloten, na een voorzet van Youri Loen hield centrale verdediger Ferry de Regt in het strafschopgebied Torino Hunte vast. De toegekende penalty werd door Niek Vossebelt benut (35' ;0-1). Na deze onverwachte achterstand was Helmond Sport compleet van slag, de van Tottenham Hotspurs overgekomen Shayon Harrison had voor de rust zelfs tot twee keer toe de 0-2 op de schoen. 
8P6A0714.JPG
Na de hervatting was het overleg weer terug in het Helmondse spel, maar doelgevaar ontstond pas na de eerste wissel. Invaller Bram Zwanen stond nog geen minuut in het veld toen hij Robert Mutzers in riante schietpositie bracht. Even nadat Dean Koolhof vanaf tien meter wel heel erg wild had over geschoten, was het Bram Zwanen die voor de gelijkmaker zorgde (68' ;1-1). Het was helemaal de avond van Bram Zwanen geworden als hij vijf minuten in de blessuretijd van dichtbij Almere keeper Joshua Smits had gepasseerd. Nog dieper in blessuretijd kopte Tibeau Swinnen een bal net over de lat, zodoende kon Helmond Sport de punten niet in eigen huis houden.

Opstelling Helmond Sport (4-4-2 formatie):
Stijn van Gassel ; Guus Joppen (73' Daan Klomp), Ferry de Regt, Nick de Louw (63' Bram Zwanen), Joeri Poelmans ; Dean Koolhof, Tibeau Swinnen, Orhan Dzepar, Diego Snepvangers (68' Sander Vereijken); Givan Werkhoven, Robert Mutzers.
Geel: Vereijken (71' ;protesteren) en Zwanen (90'+5 ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Daan Ibrahim, Jeffrey Neral, Jeroen Verkennis, Juul Respen, Kay van de Vorst en Stefan Tielemans (keeper).
Geschorst: Geen.
Geblesseerd: Geen.