24 februari 2017
Helmond Sport 1-1 Jong FC Utrecht
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport niet voorbij Jong FC Utrecht

Helmond Sport is er niet in geslaagd om tegen Jong FC Utrecht het tij te keren, de 1.028 toeschouwers moesten toezien hoe de debutant in de Jupiler League (die zonder eerste elftal spelers aantrad) in de laatste seconde van de officiële speeltijd een Helmondse zege alsnog wist te verijdelen.

Trainer Roy Hendriksen had met vier nederlagen op rij en twee geschorste spelers voldoende redenen om aan zijn basisformatie te sleutelen. Van Koesveld zag zijn vaste positie in het centrum van de verdediging nu worden bezet door Ron Janzen, op het viermansmiddenveld werden de door de schorsingen opengevallen plekken opgevuld door Jason Bourdouxhe (controlerend) en Giovanni Hiwat (rechtervleugel). Helmond Sport had voor rust zeker een overwicht, spits Jordy Thomassen was al vier minuten dichtbij de openingstreffer geweest, om deze later in de eerste helft alsnog voor zijn rekening te nemen door een voorzet van Zeldenrust binnen te koppen (27' ;1-0).
Alweer zijn twaalfde competitietreffer voor de Helmondse clubtopscorer, maar dat hadden er acht minuten voor de rust dertien moeten zijn toen hij een voorzet van Hiwat (na goed voorbereidend werk van Höcher) om onbegrijpelijke wijze naast het doel schoof. Even daarvoor was Ten Den ook al vrij voor doelman Joost Meendering verschenen, de huurling van Go Ahead Eagles wist deze opgelegde kans echter niet te benutten.

Ten Den zou in het eerste kwartier na rust nog een paar keer gevaarlijk worden, maar had zichtbaar zijn dag niet. Dat laatste gold ook voor invaller Yaël Eisden, wiens passes veelal bij een tegenstander uitkwamen. Myenty Abena leek daarvan te profiteren maar doelman Kaya kon de steeds meer in de lucht hangende gelijkmaker nog voorkomen. Vier minuten later kwam HS wederom goed weg toen een door Eisden veroorzaakte vrije trap door Darren Rosheuvel tegen de paal werd getrapt. Het bleek echter uitstel van executie te zijn, centrale verdediger Maarten Peijnenburg (vorig seizoen nog aanvoerder van de A1 van PSV) bezorgde zijn team met een kopbal in een vol strafschopgebied alsnog een punt (90' ;1-1).

Na dit gelijkspel staat Helmond Sport twaalfde in de ranglijst van de Jupiler League, zes punten verwijderd van een positie die in de eindrangschikking recht geeft op rechtstreekse toegang voor de tweede ronde van de play-offs. A.s. vrijdag wacht de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk, een van de teams die door Helmond Sport ingehaald moet worden om de eerste ronde over te mogen slaan.

Opstelling Helmond Sport (1-4-4-2 formatie):
Ferhat Kaya - Maikel Verkoelen, Stephen Warmolts, Ron Janzen, Gillian Justiana - Giovanni Hiwat (89' Jeroen Verkennis), Marc Höcher, Jason Bourdouxhe (69' Yaël Eisden), Furghill Zeldenrust - Jordy Thomassen, Teije ten Den (78' Max de Boom).
Geel: Ten Den (23' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Robert van Koesveld, Sam Strijbosch, Nick de Louw, Stijn van Gassel (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Afwezig: Braber en Edwards (geschorst), Hasani, Vicento, Fecunda en Van Lankveld (allen geblesseerd).