24 februari 2023
Helmond Sport 2-0 Jong FC Utrecht
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport verslaat Jong FC Utrecht

Helmond Sport heeft vanavond in het GS Staalwerken Stadion met 2-0 gewonnen van rode lantaarndrager Jong FC Utrecht. Het was het derde achtereenvolgende duel waarin het team van Bob Peeters geen tegengoals incasseerde, een dergelijke reeks heeft Helmond Sport sinds december 2016 niet meer neergezet.

Utrecht_VanKerkhoven.jpgLukas Vankerkhoven (midden) kon terugkijken op een verdienstelijk thuisdebuut.

In dit duel tussen de twee minst scorende ploegen van de KKD moest trainer Bob Peeters een zevental spelers missen wegens blessures, daar kwam de schorsing van vleugelspits Eros Maddy nog bovenop. Verder liet de Helmondse trainer Flor Van den Eynden en David Mistrafović op de bank, wat resulteerde in een opzienbarende opstelling. Lukas Vankerkhoven kreeg voor het eerst sinds zijn komst van de beloften van Standard Luik een basisplaats, en ook Jelle Goselink stond aan de aftrap. De laatste keer dat deze spits binnen de lijnen begon dateerde al vanaf het openingsduel van dit seizoen, uit tegen NAC Breda. Net zoals toen werd Goselink in het centrum van de aanval ondersteund door Martijn Kaars. Laatstgenoemde kreeg in de eerste vijf minuten al drie opgelegde kansen op een vroege openingstreffer, tussendoor had ook Peter van Ooijen al een mogelijkheid om de ruim twee meter lange Utrecht-keeper te passeren.

Utrecht_Kaars2.jpgMartijn Kaars liet een aantal opgelegde kansen liggen.

De wedstrijd was overigens tien minuten te laat begonnen omdat de gasten onderweg stil hadden gestaan in de file, maar ook in de openingsfase zat er weinig beweging in bij de Utrechtenaren die aan alle kanten werden overlopen. Nog binnen het kwartier kwam het aantal Helmondse scoringskansen op zes, Van Keilegom en Goselink (lat) wisten echter evenmin doelman Kevin Gadellaa te passeren. Trainer Bob Peeters noemde na afloop de eerste helft de beste onder zijn leiding, maar het zwaartepunt lag toch echt in de openingsfase. De verdiende openingstreffer viel namelijk in een periode waar het Helmondse overwicht al behoorlijk was weggeëbd. Elmo Lieftink brak de ban door een vrije trap vanaf ruim twintig meter half hoog in de korte hoek te schieten (35’ ;1-0).

Utrecht_Lieftink.jpgElmo Lieftink legt aan voor de openingstreffer.

Na de rust waren het gasten die het initiatief overnamen, echter zonder gevaarlijk te worden. De eerste serieuze redding van doelman Havekotte viel pas na 58 minuten te noteren, dit na een schot van Gio-Renys Felicia. Laatstgenoemde nam drie minuten later ook de tweede, en tevens laatste, Utrechtse doelpoging voor zijn rekening.
Twee minuten nadat invaller Arias dichtbij de 2-0 was, besliste een andere invaller de wedstrijd. Op aangeven van Elmo Lieftink kon Marcus Scholten alleen op de Utrechtse keeper opstomen, om deze vervolgens keurig te omspelen (84’ ;2-0).

Utrecht_Scholten.jpg

De eerste treffer voor Marcus Scholten in Helmondse dienst.

“Zeven punten uit de laatste drie wedstrijden, en drie keer de nul achterin”, was de tevreden (scorebord-)conclusie van Bob Peeters. Meer inhoudelijk: “Graag hadden we de tweede helft ook dominanter gespeeld om zodoende het publiek meer te kunnen vermaken. Dat is een stap die we nog moeten maken. Over het debuut van Lukas Vankerkhoven ben ik tevreden, we hebben hem rustig gebracht en heeft vandaag getoond dat hij als controlerende middenvelder goed uit de voeten kan”.

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Mees Kreekels (79’ Flor Van den Eynden), Robin van der Meer, Gabriël Çulhacı; Lukas Vankerkhoven, Elmo Lieftink; Arno Van Keilegom (78’ Wassim Essanoussi), Martijn Kaars, Peter van Ooijen (69’ Marcus Scholten); Jelle Goselink (69’ Jafar Arias).
Geel: Van der Meer (78’ ;gevaarlijk inkomen).
Op de bank en niet ingevallen: David Mistrafović, Emir Terzi, Robin Mantel en Ahmed Azmi (keepers).
Afwezig: Eros Maddy (geschorst), Håkon Lorentzen, Jarno Lion, Bryan van Hove, Michael Chacón, Tom Beugelsdijk, Gaétan Bosiers en Dylan van Diepen (allen geblesseerd).