25 augustus 2017
Helmond Sport 1-2 Jong PSV
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport geeft punten weg tegen Jong PSV

Helmond Sport heeft aan de eerste thuiswedstrijd van het seizoen niets overgehouden, onverwachts ging Jong PSV (met Jordy de Wijs en Marcel Ritzmaier als meest bekende spelers) in de slotfase met de zege aan de haal.

Trainer Roy Hendriksen had in vergelijking met de ontmoeting in Volendam twee wijzigingen in de basis aangebracht, namelijk beide vleugelbacks. Verkennis (die vorige week net na rust werd gewisseld) was zijn plek kwijt aan Fecunda en op de plaats van de toen geblesseerd uitgevallen Ormonde-Ottewill speelde nu Ron Janzen (ook vorige week al zijn vervanger). Laatstgenoemde leidde met een verre ingooi na amper een minuut spelen de eerste kans in voor Helmond Sport, Zeldenrust schoot echter vanaf zes meter in de handen van PSV-doelman Yanick van Osch. Nauwelijks een minuut later was het Stijn van Gassel die reddend moest optreden, dit op een schot van Matthias Verreth.

Deze openingsfase zou echter niet kenmerkend worden voor de rest van de eerste helft, deze verliep namelijk bijzonder saai. Beide ploegen kregen nog welgeteld één scoringskans, Robert Braber kopte net naast op een voorzet van Zeldenrust, PSV-spits Dani van der Moot schoot net naast. Verder moesten de 2.211 toeschouwers het doen met fantasieloos heen en weer geschuif, met name de Helmondse achterhoede wist zich nauwelijks raad hoe een aanval op te zetten.

Na de rust leek dit spelbeeld zich te herhalen, maar het bloedeloze evenwicht werd eindelijk doorbroken toen Jordy Thomassen een goede actie op rechts afrondde met een fraaie voorzet op Furghill Zeldenrust die binnen kopte (58' ;1-0). Algemene verwachting was dat het povere Jong PSV niet de macht zou hebben om deze achterstand nog goed te maken, maar ingeleid door een fout van scheidsrechter Van Herk zou dat toch gebeuren. In plaats van een corner te geven (Helmonder in PSV-dienst Bram van Vlerken werkte de bal met de borst over de achterlijn) mochten de EIndhovenaren een doeltrap nemen, een handvol seconden later schoot invaller Nikolai Laursen de bal al in het Helmondse doel (75' ;1-1).

Deze 19-jarige Deen (twee jaar geleden voor ongeveer één miljoen Euro overgenomen van Brøndby IF) zou in de slotfase zelfs nog zorgen voor een onverdiende Eindhovense zege, bij zijn tweede treffer liet hij (met name de manier waarop hij van zijn tegenstander wegdraaide) wél zijn klasse zien (87' ;1-2). 
Het daarop volgende Helmondse wanhoopsoffensief (met de kopsterke Markiet, Thomassen én Janzen in het centrum van de aanval) leverde niets meer op.
Volgende week vrijdag speelt HS wederom thuis, tegenstander Go Ahead Eagles staat na twee wedstrijden eveneens op één punt.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel; Maiky Fecunda, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld, Ron Janzen; Steven Edwards, Robert Braber (73' Grad Damen), Jason Bourdouxhe; Jordy Thomassen, Arne Naudts (79' Charlton Vicento), Furghill Zeldenrust (86' Gévero Markiet).
Geel: Van Koesveld (83') en Warmolts (89'), beiden voor neerhalen tegenstander.
Op de bank en niet ingevallen: Jeroen Verkennis, Giovanni Hiwat, Dylan de Braal, Nassim Amaarouk, Nick de Louw, Marijn van Heugten, Bram Zwanen en Joris van Gerwen (keeper).
Geblesseerd: Ormonde-Ottewill, Verkoelen en Tielemans (keeper).