26 maart 2022
Excelsior Rotterdam 3-0 Helmond Sport
Van Donge & De Roo Stadion

Helmond Sport komt te kort tegen Excelsior

Helmond Sport is er vanavond in het Van Donge & De Roo Stadion niet aan te pas gekomen tegen de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie, Excelsior was met 3-0 te sterk.

Excelsior_VanGassel.jpgStijn van Gassel werd het vanavond niet lastig gemaakt door zijn ploeggenoten van afgelopen seizoen.

Trainer Swen Swinnen had in vergelijking met de 4-0 van afgelopen vrijdag tegen NAC Breda een (noodgedwongen) wijziging in de basis aangebracht. Maxime De Bie was wegens een blessure niet beschikbaar, zijn plek op het middenveld werd nu ingenomen door Gaétan Bosiers. De huurling van KV Mechelen leidde met een verkeerde pass al binnen een halve minuut de eerste kans in voor de Kralingers.
Ook bij de openingstreffer van de thuisclub was Bosiers betrokken. Nu raakte hij, stilstaand op de rand van het strafschopgebied, zijn directe tegenstander Mats Wieffer volledig uit het oog. De ex-speler uit de jeugdopleiding van FC Twente kon zodoende ongehinderd inkoppen uit een voorzet van ex-HS speler Brandon Ormonde-Ottewill (9’ ;1-0).

Excelsior_Havekotte.jpgMike Havekotte had veel meer om handen dan Stijn van Gassel.

Dezelfde Wieffer zag vier minuten later zijn volgende kopbal gekeerd door Mike Havekotte. Later in de eerste helft zou de Helmondse doelman ook nog redding brengen bij een inzet van rechtsbuiten Marouan Azarkan, en tevens bij een doelkans voor de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie Thijs Dallinga. Helmond Sport kon Excelsior maar moeizaam partij bieden. Het speelde nochtans in hetzelfde systeem als de laatste wedstrijden, namelijk met drie centrale verdedigers. Als ‘tactisch label’ werd hier het zeer aanvallend klinkende 3-4-3 opgeplakt, maar in de praktijk bekommerden Boyd Reith en Bryan Van Hove bij balbezit van de tegenpartij zich toch vooral om de vleugelspitsen van de tegenstanders, Excelsior-coach Dijkhuizen sprak in de voorbeschouwing op deze wedstrijd niet voor niets over een lastig te bespelen Helmonds systeem met vijf verdedigers.

Excelsior_VanHove.jpgDe sprongkracht van Bryan Van Hove.

Aanvallend gezien kwam Helmond Sport voor rust tot een paar doelpogingen. Dylan Seys (wederom de centrale spits) nam er daar twee van voor zijn rekening, de grootste kans kwam op naam van Thomas Beekman die het vizier bij een vrij doelschot vanaf twaalf meter echter niet op scherp had staan.

Excelsior_Bukusu.jpgKevin Bukusu ligt geblesseerd op de grond als de 2-0 valt.

Vlak na de hervatting kreeg Helmond Sport een tweede treffer te incasseren, dit op een erg ongelukkige manier. Kevin Bukusu raakte bij een verdedigende actie geblesseerd, waardoor zijn directe tegenstander Reuven Niemeijer vrij doorgang kreeg op de rechtervleugel. Zijn voorzet werd door Thijs Dallinga in het net gekopt (48’ ;2-0), Helmond Sport was ‘not amused’ over het feit dat de thuisclub de aanvallende actie niet had afgebroken, Niemeijer wekte heel even de indruk dat ook te gaan doen.

Excelsior_2-0.jpgTumult na de 2-0 van Excelsior.

Met Dean van der Sluijs als invaller voor Kevin Bukusu (Bryan Van Hove verhuisde naar het centrum van de verdediging) vervolgde Helmond Sport de wedstrijd. Het werd een erg saaie tweede helft, waarin opnieuw Thomas Beekman de beste kans kreeg om ex-HS doelman Stijn van Gassel te passeren. Excelsior scoorde nog wel, met een bijzonder fraai afstandsschot bepaalde Redouan el Yaakoubi de eindcijfers (90’+3 ;3-0).

Excelsior_VanderSuijs.jpgDean van der Sluijs kwam pas na de rust binnen de lijnen, Bryan Van Hove kreeg wederom de voorkeur op zijn positie.

Opstelling Helmond Sport (5-2-3 formatie):
Mike Havekotte; Boyd Reith, Paul Fosu-Mensah, Robin van der Meer (aanv.), Kevin Bukusu (50’ Dean van der Sluijs); Bryan van Hove; Gaétan Bosiers (46’ Sander Vereijken), Lucas Defise; Thomas Beekman (89’ Amoros Nshimirimana), Dylan Seys (82’ Jessy Hendrikx), Jellert Van Landschoot.
Geel: Bosiers (42’ ;neerhalen tegenstander) en Van der Meer (69’ ;protesteren).
Op de bank en niet ingevallen: Robin Mantel (keeper) en Ahmed Azmi (keeper).
Afwezig: Maxime De Bie, Jarno Lion, Arno Van Keilegom, Jules Houttequiet, Aaron Bastiaans, Jelle Goselink, Ilias Breugelmans, Tarik Essakkati en Keyennu Lont.