26 augustus 2016
Helmond Sport 1-0 SC Cambuur
GS Staalwerken Stadion

Zwaarbevochten eerste seizoenszege!

Zwaarbevochten eerste seizoenszege!
 

Helmond Sport heeft de eerste zege van het seizoen binnen, in het Lavans Stadion werd degradant SC Cambuur met 1-0 verslagen. Het team van Roy Hendriksen liet het balbezit nadrukkelijk over aan de Friezen, maar wist door een tomeloze inzet en wat geluk in de slotfase de voorsprong over de streep te trekken.
 

Höcher terug, en Verkoelen voor het eerst in de basis

In vergelijking met de verloren wedstrijd bij Telstar had trainer Roy Hendriksen zijn basisformatie op een paar plaatsen gewijzigd. Helmonder Maikel Verkoelen stond voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, en maakte als linkercentrale verdediger een goede indruk. Edwards was doorgeschoven naar het middenveld, wat ten koste ging van Brulmans. Op de linksbuiten positie moest Zeldenrust weer plaats maken voor Marc Höcher, die daar (ondanks een beslissende actie) echter niet zijn draai lijkt te vinden.

Balbezit was zeker niet het primaire doel

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat Helmond Sport er geen enkel probleem mee had om de gasten de bal te gunnen. Op eigen helft werd de nummer laatst van de eredivisie van vorig seizoen opgevangen, het duurde dan ook iets meer dan tien minuten voordat HS zelf dreigend werd. Een lange pass op de snelle Hiwat werd door een Cambuur verdediger zodanig weggewerkt dat deze voor de voeten van Thomassen viel. Aangezien doelman Nienhuis ook al zijn goal had verlaten kon Thomassen de bal vanaf ruim 25 meter in een leeg doel schieten, maar zijn lob ging net over de lat. Tien minuten later was de ex-spits van RKC Waalwijk en FC Den Bosch wederom dichtbij zijn vierde treffer van het seizoen, dit na een prima pass van Höcher. Tien minuten voor de rust zou Höcher ook zorgen voor de openingstreffer, zijn indraaiende vrije trap vanaf de zijlijn(!) ging rechtstreeks het doel in, al leek het alsof Edwards de bal toch nog een tikje gaf (35' ;1-0).
De Friezen hadden toen overigens ook al hun kansen gehad, uit een corner kopte centrale verdediger Steenvoorden net over, en twee minuten daarna kon Djavan Anderson (na dodelijk balverlies van Bourdouxhe) richting Kaya opstomen.

Invaller Zeldenrust continu in beweging

De toch wat steriele vertoning werd een stuk levendiger toen een kwartier na rust Furghill Zeldenrust in het veld kwam. "Koud" in het veld (gezien de tropische omstandigheden moet dit niet te letterlijk worden opgevat), gaf hij Hiwat een eigenlijk niet te missen kans, maar de rechtsbuiten rondde veel te gehaast af.
Een invaller aan Friese zijde (ex-HS speler Martijn Barto) liet zich ook nadrukkelijk zien, samen met Michiel Hemmen zette hij de Helmondse achterhoede steeds meer onder druk. Deze leek te bezwijken bij de zoveelste corner, maar Zeldenrust was ook in verdedigend opzicht zeer waardevol, op de doellijn voorkwam hij de zekere gelijkmaker na een kopbal van Marvin Peersman. Diep in de blessuretijd leek deze alsnog te vallen, maar de volledig vrijstaande Michiel Hemmen schoot vanaf drie meter tegen doelman Kaya aan.
De vreugde was enorm toen scheidsrechter Van de Graaf voor het laatst floot (overigens een van van zijn weinige fluitsignalen die door de 1.331 toeschouwers werd gewaardeerd), en de spelers van Helmond Sport voelden de situatie rondom de vertrekkende materiaalman Werner Rossou prima aan door hem hier zeer nadrukkelijk in te betrekken.

Stand en volgende wedstrijd

Helmond Sport staat na deze zege op de vijftiende plaats in de Jupiler League, met vier punten uit vijf wedstrijden. De volgende wedstrijd is over twee weken, dan staat de verre uitwedstrijd naar Emmen (nummer zes op de ranglijst) op het programma.
 

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Ferhat Kaya - Jeroen Verkennis, Maikel Verkoelen, Stephen Warmolts, Gillian Justiana - Steven Edwards, Robert Braber, Jason Bourdouxhe (87' Seppe Brulmans) - Giovanni Hiwat, Jordy Thomassen, Marc Höcher (58' Furghill Zeldenrust).
Geel: Höcher (45' ;protesteren), Verkennis (66' ;neerhalen tegenstander), Edwards (74' ;neerhalen tegenstander), Brulmans (87' ;neerhalen tegenstander), Braber (90'+3; neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Shpend Hasani, Wietse van Lankveld, Nick de Louw, Marijn van Heugten, Tim Rerimassie, Stijn van Gassel (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Geblesseerd: Sam Strijbosch, Robert van Koesveld, Charlton Vicento, Ron Janzen en Maikey Fecunda.

Helmond Sport - SC Cambuur 26 augustus 2016