27 januari 2023
Helmond Sport 1-1 Jong Ajax
GS Staalwerken Stadion

Vierde gelijkspel op rij!

Ook de vierde wedstrijd onder leiding van Bob Peeters is een gelijkspel geëindigd, in het GS Staalwerken bleken Jong Ajax en Helmond Sport aan elkaar gewaagd. Voor de gasten was het overigens al het achtste duel op rij zonder zege.

Bij Helmond Sport keerde Arno Van Keilegom na twee wedstrijden schorsing terug in de basis, Wassim Essanoussi belandde daardoor op de bank. De vleugelspits zou geen speelminuten krijgen, en dat gold ook voor de nieuwste aanwinst Mees Kreekels.

Ajax_Tribune.jpgVeel volk op de Noordtribune.

In de Rond de Toss (een rondom thuiswedstrijden van Helmond Sport verspreid boekje, verzorgd door een supportersgroepering) werd Jong Ajax weliswaar aangeduid als één van de ploegen ‘die je al met al liever kwijt dan rijk bent’ (hiermee refererend aan een afkeer van beloftenteams die deelnemen in de KKD), maar in de praktijk bleek deze ontmoeting met de Amsterdamse talenten toch heel wat geïnteresseerden te trekken. De (warme) BusinessClub was zelfs volledig uitverkocht, ook op de ‘gewone’ (koude) tribunes was het drukker dan normaal.

Ajax_Lion.jpgJarno Lion staat alweer een tijdje in de basis.

Jong Ajax stond vanavond onder leiding van Michel Kreek, de eenmalig international verving John Heitinga die is doorgeschoven naar het eerste elftal. De 52-jarige Kreek was de afgelopen anderhalf jaar al assistent-trainer van Jong Ajax, en zag zijn ploeg vanavond de eerste kans van de wedstrijd krijgen. Mike Havekotte wist de behendige linksbuiten Jaydon Banel echter van scoren af te houden.
Na ruim een kwartier wist Helmond Sport voor het eerst gevaarlijk te worden. Zoals wel vaker werd Martijn Kaars de diepte ingestuurd, de prima voorzet van de Helmondse clubtopscorer verschafte Arno Van Keilegom een vrije schietkans vanaf de zestien. Ook bij de volgende geslaagde aanval speelde Kaars een rol, nu was het Jarno Lion die voor de afronding zorgde.

Ajax_Maddy.jpgEros Maddy actief op de rechtervleugel.

Eros Maddy kwam voor de rust nog het dichtst bij de openingstreffer, na een prima pass van Arno Van Keilegom omspeelde hij de pas zestienjarige linksback Jorrel Hato, om vervolgens op Ajax-doelman Charlie Setford te stuiten.
Net na de hervatting beleefde Helmond Sport zijn minste fase, al viel de tegengoal in de categorie domme pech. Voor de rust had Mike Havekotte nog het geluk dat een vrije trap van de IJslander Kristian Hlynsson via de paal buiten zijn doel bleef, maar nu werd een vrije trap van de Deense clubtopscorer Christian Rasmussen onhoudbaar van richting veranderd door de muur (60’ ;0-1).

Ajax_0-1.jpgOngelukkige tegentreffer.

Helmond Sport herpakte zich echter meteen, Peter van Ooijen (op aangeven van Bram van Vlerken) had amper een minuut later de gelijkmaker op de voet. De drieduizend toeschouwers zagen Van Ooijen vier minuten later wel scoren, deze aanval werd voorbereid door Gabriël Çulhacı (vervanger van de aan zijn pols geblesseerde Bryan van Hove) en Martijn Kaars (65’ ;1-1).

Ajax_Ooijenjuich.jpgVan Ooijen juicht om zijn gelijkmaker.

Daarna hadden beide ploegen de kans om deze levendige wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Jong Ajax maakte met het inbrengen van de aanvallers Ar'jany Martha en Sontje Hansen zijn intenties duidelijk en bleef tot het einde toe dreigend. Helmond Sport had met een schot van Jarno Lion (na een corner) en een kopbal van Robin van der Meer (ook uit een corner) echter de beste mogelijkheden op de 2-1.

Ajax_VanOoijen.jpg

Alhoewel trainer Bob Peeters dus nog even geduld moet hebben voor zijn eerste zege, toonde hij zich niet ontevreden. “We hebben ook deze wedstrijd karakter getoond en zijn wederom teruggekomen van een achterstand. De defensieve organisatie is goed op orde, in balbezit is nog de meeste verbetering te halen’’’.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Flor Van den Eynden, Robin van der Meer, Bryan van Hove (46’ Gabriël Çulhacı); Jarno Lion, Peter van Ooijen (84’ Jelle Goselink), David Mistrafović (72’ Elmo Lieftink); Eros Maddy (72’ Håkon Lorentzen), Martijn Kaars, Arno Van Keilegom.
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Mees Kreekels, Wassim Essanoussi, Jafar Arias, Tom Beugelsdijk, Gabriël Çulhacı, Marcus Scholten, Emir Terzi, Dylan van Diepen en Ahmed Azmi (keeper).
Afwezig: Michael Chacón, Gaétan Bosiers, Daniël Breedijk, Chris Kalulika en Robin Mantel (keeper).