27 november 2017
Helmond Sport 1-3 Fortuna Sittard
GS Staalwerken Stadion

Helmond Sport maakt het Fortuna niet moeilijk genoeg

Helmond Sport heeft geen punten overgehouden aan de ontmoeting met de verrassende nummer twee van de Jupiler League, in het Lavans Stadion behaalde Fortuna Sittard al de negende(!) zege van het seizoen. Net zoals afgelopen vrijdag tegen MVV had het team van Roy Hendriksen in het laatste half uur van de wedstrijd een overwicht, maar was het niet bij machte om dat in de score tot uitdrukking te laten komen.

In de eerste helft lieten de gasten weldegelijk zien waarom ze bovenin de ranglijst terug zijn te vinden, al na zes minuten had Fortuna-spits Finn Stokkers de score kunnen openen. Deze verdiende voorsprong kwam er een goede tien minuten later alsnog toen zowel Bourdouxhe en Zeldenrust verzuimden om rechtsbuiten Lisandro Samedo af te stoppen, diens voorzet kon door spits André Vidigal eenvoudig worden afgerond (18' ;0-1). Even daarna had Stokkers uit een corner deze voorsprong kunnen verdubbelen, maar een dergelijke desastreuze start bleef de 1.031 toeschouwers bespaard. Sterker nog, Helmond Sport kwam verrassend langszij toen Hiwat uit een afgeslagen corner een schot loste dat via de binnenkant van beide palen voor de voeten van Arne Naudts terecht kwam. De Belgische spits kon vervolgens eenvoudig zijn zevende treffer van het seizoen laten bijschrijven (30' ;1-1), het overgrote gedeelte van deze goals van de Helmondse clubtopscorer werd trouwens gescoord van heel dichtbij.

Het zou echter maar enkele minuten duren voordat ook de clubtopscorer van Fortuna op zeven treffers kwam, ingeleid door een zeer ongelukkige ingooi van Jason Bourdouxhe (liet de kletsnatte bal zowat uit zijn handen vallen) kwam André Vidigal vrij voor Stijn van Gassel en rondde bekwaam af (36' ;1-2).
Na de rust kwamen de geel-groenen evenwel heel wat minder overtuigend over, zeker toen Roy Hendriksen een half uur voor tijd een dubbele wissel doorvoerde. De (verrassend) buiten de basis gelaten Jordy Thomassen werd nu de meest aanvallende middenvelder, Vicento nam de linksbuitenpositie over van de geheel onzichtbare Zeldenrust, terwijl de achterhoede in dezelfde formatie ging spelen als in de slotfase in Maastricht (Warmolts als rechtsback, Edwards als centrale verdediger naast Janzen). Het Helmondse overwicht leidde tot twee levensgrote kansen, Janzen tikte van dichtbij over uit een vrije trap van Hiwat, Naudts zag zijn inzet (na een prima opgezette aanval via Bourdouxhe, invaller De Braal en Thomassen) op vier meter van het doel nog geblokt.

In de blessuretijd maakte het team van ex-Ajax speler Sunday Oliseh een eind aan de laatste Helmondse illusies, invaller Stefan Askovski (de ex-HS spelers Kai Heerings en Lars Hutten bleven de hele wedstrijd op de Limburgse bank zitten) profiteerde nadat keeper Stijn van Gassel de bal niet ver genoeg kreeg weggetrapt (90'+2 ;1-3).
Na deze nederlaag blijft Helmond Sport staan op de achttiende plaats van de Jupiler League. A.s. vrijdag staat in Waalwijk op het programma de ontmoeting tegen RKC dat twee plaatsen hoger staat.

Opstelling Helmond Sport (1-4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel; Maiky Fecunda (62' Jordy Thomassen), Stephen Warmolts, Ron Janzen, Jason Bourdouxhe; Steven Edwards, Robert Braber, Grad Damen; Giovanni Hiwat, Arne Naudts, Furghill Zeldenrust (62' Charlton Vicento, 83' Dylan de Braal).
Geel: Edwards (15' ;vasthouden tegenstander), Fecunda (25' ;vasthouden tegenstander) en Braber (74' ;neerhalen tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Bram Zwanen, Joey Godee, Robert van Koesveld, Wietse van Lankveld, Jamie Watt (keeper) en Joris van Gerwen (keeper).
Afwezig: Jeroen Verkennis, Brandon Ormonde-Ottewill en Maikel Verkoelen (allen geblesseerd).