28 oktober 2022
Helmond Sport 2-1 ADO Den Haag
GS Staalwerken Stadion

Roerige week met zege op ADO Den Haag afgesloten!

Helmond Sport heeft vanavond in het GS Staalwerken Stadion met 2-1 gewonnen van ADO Den Haag. In zijn eerste wedstrijd als ad interim-hoofdtrainer had Tim Bakens in vergelijking met het kansloos verloren duel afgelopen maandag tegen Jong PSV een paar wijzigingen in de basis aangebracht. De Groesbeker plaatste Tom Beugelsdijk terug in het centrum van de verdediging wat ten koste ging van Dylan Dassy. De van een blessure herstelde Arno Van Keilegom stond eveneens aan de aftrap, Jarno Lion keerde terug naar de bank.

ADO_Bakens.jpgTim Bakens was vorig seizoen al eerder ad interim-hoofdtrainer, toen bij Almere City.

Verder stond Martijn Kaars weer in het centrum van de aanval. Het doortastende storen van de clubtopscorer zou Helmond Sport aan een vroege voorsprong helpen, Håkon Lorentzen hoefde zijn assist alleen maar van dichtbij in te tikken (4’ ;1-0). Vijf minuten tekende Kaars zelf voor de volgende Helmondse doelpoging, maar zijn schot was vanuit te moeilijke hoek. De eerste kans die de gasten kregen was van de categorie ‘enorm’, maar het leek wel alsof Xander Severina daar zelf van schrok, anders valt zijn zacht tikje niet te verklaren. Een kleine tien minuten later brak Ricardo Kishna dwars door het hart van de Helmondse defensie door, maar zag deze kans verijdeld door de zoveelste succesvolle interceptie dit seizoen van Flor Van den Eynden.

ADO_1-0.jpgEen betere start kon Tim Bakens zich niet bedenken, een vroege voorsprong!

In het restant van de eerste helft viel er geen doelgevaar meer te noteren. Helmond Sport beet zich energiek vast in een tegenstander die een allesbehalve zelfverzekerde indruk maakte. De Hagenezen kozen veelal hun rechterflank als aanvalsterrein, op deze Helmondse linkervleugel hadden Gaétan Bosiers en Bryan van Hove het bijzonder lastig. Een fout van laatstgenoemde zou de inleiding vormen voor de eerste Haagse kans na de rust, maar spits Thomas Verheijdt liet deze onbenut. Zijn stadsgenoot (maar geen clubgenoot) Tom Beugelsdijk liet zich in de volgende minuten voorin zien, maar de headline waar de complete media op zat te wachten (Beugelsdijk scoort tegen ‘zijn’ club) kon niet worden gepubliceerd.

ADO_Haagsonderonsje.jpgBeugelsdijk is op deze foto de lachende Hagenees.

Wat wel kon worden genoteerd, was de gelijkmaker van ADO Den Haag. Een hoge bal werd door Denzel Hall knap doodgemaakt en vervolgens met een ouderwets puntertje voorbij Mike Havekotte geschoten (55’ ;1-1). Vijf minuten later had Helmond Sport alweer op voorsprong kunnen komen. Scheidsrechter Blank zag hoe keeper Hugo Wentges bij het uitkomen Martijn Kaars ondersteboven liep. De aloude voetbalwijsheid dat de speler waarop de overtreding wordt gemaakt, niet de strafschop zelf moet nemen, zou Helmond Sport echter gaan opbreken. ADO-keeper Wentges pakte de niet best ingeschoten penalty doodleuk klemvast. Overigens had Kaars deze penalty volgens de spelregels helemaal niet mogen nemen. Na een blessurebehandeling moet je namelijk het veld verlaten, tenzij de 'dader' een gele kaart krijgt (wat niet het geval was).

ADO_penalty.jpgADO-doelman Wentges heeft de hoek geraden.

Maar de louter in thuiswedstrijden scorende clubtopscorer liet het hier niet bij zitten. Op aangeven van Håkon Lorentzen scoorde Martijn Kaars (dit dicht bij elkaar spelende duo voldeed prima, beter dan dat een van de twee naar de rechtervleugel wordt gedirigeerd) vanaf een meter of vijftien, de reactie van doelman Wentges was nu minder indrukwekkend dan bij de penalty (66’ ;2-1).

ADO_Kaars_juich.jpgMartijn Kaars had er een sprint van 90 meter voor over om de 2-1 met de harde kern te vieren.

Met Dassy en Essanoussi als verse krachten op de vleugels (Bosiers en Van Keilegom hadden verdedigend gezien veel werk verricht, hun aanvallende inbreng was minder) werd het Haagse slotoffensief het hoofd geboden. ADO vond nog wel het hoofd van Thomas Verheydt na een voorzet van Amar Catic, maar moest vervolgens tot diep in de blessuretijd wachten voor de volgende (en tevens laatste) kans. Silvinho Esajas zag zijn inzet vrij voor doel over gaan, waardoor Tim Bakens zijn debuut met een overwinning kon vieren.

ADO_bank.jpgVandaag ook volle concentratie op de bank.

“Na wat er maandag (grote nederlaag bij Jong PSV) en dinsdag (vertrek van Sven Swinnen) is gebeurd moet ik mijn selectie een groot compliment maken met de enorme energie die ze in deze wedstrijd hebben gelegd. Mooi om te zien dat de groep in een paar dagen tijd een dergelijke reactie vertoont. Laat zien wat je waard bent, dat was mijn belangrijkste boodschap in de voorbespreking”.

ADO_havekotte.jpgDe ontlading na afloop bij Mike Havekotte.

Opstelling Helmond Sport (4-2-3-1 formatie):
Mike Havekotte; Bram van Vlerken, Tom Beugelsdijk, Flor van den Eynden, Bryan van Hove; Michael Chacon, Elmo Lieftink; Arno Van Keilegom (72’ Wassim Essanoussi), Håkon Lorentzen (87’ Jafar Arias), Gaétan Bosiers (72’ Dylan Dassy), Martijn Kaars (90’ Robin van der Meer).
Geel: Dassy (76’ ;neerhalen tegenstander) en Kaars (82’ ;neerhalen tegenstander), Havekotte (90'+4; spelbederf).
Op de bank en niet ingevallen:Jarno Lion, Emir Terzi, Gabriël Çulhacı, David Mistrafović, Marcus Scholten en de keepers Robin Mantel en Ahmed Azmi.
Geblesseerd:Eros Maddy, Peter van Ooijen, Jelle Goselink, Daniël Breedijk, Chris Kalukila en Dylan van Diepen.