29 oktober 2015
SC Heerenveen 1-0 Helmond Sport
Abe Lenstra Stadion

Geen bekerstunt in Heerenveen

geen Bekerstunt in heerenveen
 

Helmond Sport is vanavond in de derde ronde van de KNVB-beker uitgeschakeld, in Heerenveen werd met 1-0 verloren van de plaatselijke SC. Het team van Jan van Dijk was echter geen moment de mindere van de Friese eredivisionist, en liet tal van kansen liggen om voor een grote verrassing te zorgen.
 

Wel verrassing in de basis

In de basisformatie was er wel een grote verrassing, de rechtsbenige verdediger Maiky Fecunda was opgesteld als linksback, terwijl Justiana (linksback van beroep) wederom fungeerde als linksbuiten. El Allouchi werd nog niet fit genoeg bevonden om te beginnen, en ook Edwards zat op de bank.

Beginfase voor Helmond Sport

Van een Fries openingsoffensief was geen sprake, Helmond Sport kreeg volop de mogelijkheid om rustig op te bouwen en vervolgens te gokken op wat bevliegingen van Gyrano Kerk. De rechtsbuiten kwam veel aan de bal, passeerde regelmatig een paar tegenstanders, maar de eindpass of afronding liet steeds te wensen over.  Na overtredingen op dezelfde Kerk zorgden vrije trappen van resp. Bjelica en Van Nuland wel voor gevaar voor het doel van Erwin Mulder.

Derde poging Veerman treft doel

De Friezen moesten meer dan een half uur wachten op hun eerste kans, Henk Veerman (door de schorsing voor Mitchell te Vrede stond deze ex-speler van Volendam in de spits) zag zijn inzet echter gekeerd door doelman Van der Steen. Zeven minuten later zag de Volendammer de Helmondse keeper wederom prima optreden door zijn schot uit de kruising te halen, maar op slag van rust zorgde de boomlange spits toch voor de openingstreffer. Nadat Cavlan geheel vrij op de linkervleugel kon opstomen, werd diens voorzet door Veerman bij de tweede paal binnen gekopt (45' ;1-0).

De Reuver erg snel dichtbij gelijkmaker

De tweede helft was nog maar negentien seconden onderweg toen De Reuver geheel vrij voor Mulder verscheen. Na een actie van Kerk op de rechtervleugel kreeg de huurling van Excelsior een vrije schietkans op vijf meter van het doel, maar schoot recht op de oud-doelman van Feyenoord. De overigens zeer pover spelende Slagveer kreeg halverwege de tweede helft een kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen, maar vond Van der Steen op zijn weg. Ook Thorsby was nog dichtbij de 2-0, maar daarna werd de thuisclub ver teruggedrongen op eigen helft. De ingevallen Koot en De Reuver hadden met wat meer rust in hun afwerking al voor de gelijkmaker kunnen zorgen.

Veerman laat weer van zich spreken

Met ook nog Markiet in de spits zette HS aan voor een slotoffensief, maar de slotfase stond vooral in het teken van de rode kaart die matchwinnaar Veerman kreeg. Scheidsrechter Mulder stuurde hem van het veld toen hij Bjelica in het gezicht sloeg, even daarvoor was Veerman ook al aan het ruzie maken met Fecunda. De twee minuten numerieke meerderheid die HS daaraan overhield waren echter te kort om nog een (meer dan verdiende) verlenging af te dwingen.
 

Opstelling HS (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Gévero Markiet, Stephen Warmolts, Aleksandar Bjelica, Maiky Fecunda - Kevin Visser (aanv.), Jeffrey van Nuland, Roel van de Sande (76' Mounir el Allouchi) - Gyrano Kerk (66' Marc Koot), Carlo de Reuver (88' Thomas Schilders), Gillian Justiana.
Op de bank en niet ingevallen: Steven Edwards, Sam Strijbosch, Sven van de Kerkhof en Jamie Watt (keeper).
Afwezig: Charlton Vicento en Yannick Cortie.

Geel(HS): Visser (41') en Bjelica (60'), beiden voor neerhalen tegenstander.
Rood (H'veen): Veerman (90'+2; slaan tegenstander)

 

SC Heerenveen - Helmond Sport 29 oktober 2015