30 augustus 2019
Excelsior Rotterdam 3-1 Helmond Sport
Van Donge & De Roo Stadion

Onnodige nederlaag Helmond Sport bij Excelsior

Helmond Sport heeft vanavond de uitwedstrijd bij Excelsior met 3-1 verloren. Het team van trainer Wil Boessen had lange tijd uitzicht op een verdiend punt, maar liep in de slotfase tegen de tweede uitnederlaag van het seizoen aan. 

Wil Boessen had gekozen voor dezelfde formatie als vorige week tegen Almere City. Ook op de bank waren er geen wijzigingen, de meest recente aanwinsten Jeffrey Stans en Bodi Brusselers waren beiden nog niet wedstrijdfit. Excelsior trainer (en oud-HS speler) Ricardo Moniz had volop aanwinsten tot zijn beschikking, Thomas Verhaar (afkomstig van Ajax Cape Town, bekend van Sparta), Rai Vloet (afkomstig van Sint Truiden, bekend van Jong PSV, FC Eindhoven en NAC) en Joël Zwarts (vorig seizoen door Feyenoord uitgeleend aan FC Dordrecht) stonden allen in de basis, later zou de van ADO Den Haag overgekomen Kyle Ebecilio nog invallen.

Excelsior_Dzepar.jpg

De thuisclub nam vanaf de aftrap overduidelijk het initiatief. Na een goede minuut spelen dwong de IJslander Omarsson al de eerste redding van doelman Stijn van Gassel af. Het was de voorbode voor meer Kralingse druk, de logische openingstreffer viel toen Jeffry Fortes vanaf een meter of vijftien recht voor het doel snoeihard uithaalde (17' ;1-0).
Helmond Sport had zich tot dan toe nog niet laten zien voor het doel van Alessandro Damen, maar dat zou snel en vooral rigoureus veranderen. Robert Mutzers kreeg een enorme kans op de snelle gelijkmaker, in de rebound na de redding van Damen schoot Guus Joppen op de paal. 
Even later was het Diego Snepvangers die met een krachtige en vooral uitstekend geplaatste kopbal de Excelsior doelman passeerde (28' ;1-1), de voorzet van de mee opgekomen Poelmans mag zeker niet onvermeld blijven.

Excelsior_Snepvangers.jpg

De 2.683 toeschouwers in het Van Donge & De Roo Stadion werden een paar minuten later opnieuw opgeschrikt, nu schoot Tibeau Swinnen tegen de paal, in de rebound kopte Nick de Louw vanaf een paar meter over de lat. Na de rust viel er heel wat minder te beleven. Zo valt er over het eerste kwartier niet meer te vermelden dan een stevige overtreding van Poelmans op Fortis, waarna laatstgenoemde een duw gaf aan eerstgenoemde. Nadat beiden een gele kaart hadden gekregen kabbelde de wedstrijd weer rustig voort, om in de slotfase een dramatische wending te krijgen. Een botsing van de uitgekomen Van Gassel met Rai Vloet zorgde ervoor dat de Helmondse doelman niet op tijd in zijn doel kon terugkeren, waarna invaller Ahmad Mendes Moreira de bal ongehinderd in het net kon plaatsen (82’ ;2-1).

Excelsior_Swinnen.jpg

Toen Fortes vijf minuten later een voorzet van links vanuit een uiterst scherpe hoek via Van Gassel hoog in het net kreeg, was de wedstrijd beslist (87' ;3-1). Nick de Louw en invaller Sander Vereijken kregen in de blessuretijd nog een kans om de nederlaag wat te verkleinen, maar ook dat was Helmond Sport vanavond niet gegund. 
Na vier wedstrijden staat Helmond Sport op een zeventiende plaats met twee punten. Zondag 8 september staat de derby tegen FC Eindhoven op het programma, de blauw-witten komen als de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie naar het SolarUnie Stadion toe.

Excelsior-Poelmans.jpg

Opstelling Helmond Sport (4-4-2 formatie):
Stijn van Gassel ; Guus Joppen, Ferry de Regt, Nick de Louw, Joeri Poelmans ; Dean Koolhof (78’ Bram Zwanen), Tibeau Swinnen, Orhan Dzepar, Diego Snepvangers (59’ Sander Vereijken) ; Givan Werkhoven (64’ Daan Ibrahim), Robert Mutzers.
Geel: Poelmans (61’ ;neerhalen tegenstander), De Louw (64’ ;neerhalen tegenstander) en Swinnen (86’ ;protesteren).
Op de bank en niet ingevallen: Daan Klomp, Jeffrey Neral, Jeroen Verkennis, Juul Respen, Kay van de Vorst en Stefan Tielemans (keeper).
Geblesseerd/niet wedstrijdfit: Jeffrey Stans en Bodi Brusselers.