30 november 2018
Helmond Sport 3-0 Sparta Rotterdam
GS Staalwerken Stadion

Eerste en spectaculaire zege!!

Helmond Sport heeft voor een daverende verrassing gezorgd door met 3-0 te winnen van titelkandidaat Sparta Rotterdam. Voor het team van trainer Robby Alflen was dit de eerste zege van het seizoen, voor de winnaar van de eerste periode pas de tweede nederlaag.

In de opstelling was er ook een verrassing, Joeri Poelmans (normaliter linksback en vorige week tegen Eindhoven linksbuiten) stond nu als rechtsbuiten opgesteld. Nu speelde hij dat al wel eenmaal eerder, namelijk in de laatste oefenwedstrijd voor aanvang van de competitie, dat was trouwens ook de laatste keer dat Helmond Sport winnend van het veld stapte (2-1 tegen Derde Divisionist T.E.C.). Poelmans tekende al na een halve minuut voor de eerste doelpoging, en dat zou tekenend zijn voor de rest van de wedstrijd. De Spartanen hadden weliswaar meer balbezit, kwamen in de eerste helft ook een flink aantal malen goed door hun rechterflank, maar konden in het strafschopgebied nauwelijks iets uitrichten. Spits Lars Veldwijk was vrijwel onzichtbaar, al zorgde de clubtopscorer van Sparta (al goed voor twaalf goals) wel na een twaalf minuten voor gevaar uit een vrije trap.

Zijn collega spits aan Helmondse zijde Arne Naudts scoort dan weliswaar wat minder vaak, maar was zoals te doen gebruikelijk zeer ijverig in het lopen op elke haalbare en ook onhaalbare pass. Dat leek na ruim een kwartier spelen al wat op te leveren toen hij net eerder bij de bal was dan Sparta doelman Roy Kortsmit, maar bracht zichzelf daarna in een te moeilijke positie om nog te kunnen afronden. Even later ging de Belgische spits het centrale verdediger Dries Wuytens moeilijk maken in zijn strafschopgebied, het (geringe) contact tussen Naudts en Wuytens werd door scheidsrechter Dieperink uitgelegd als een overtreding van laatstgenoemde. Na de wedstrijd bij het zien van de beelden kwam deze arbiter tot een ander oordeel, maar op het veld besloot hij tot het geven van een penalty. Roy Kortsmit stopte ooit zes strafschoppen op een rij, was nu ook heel dichtbij een redding, maar het was Tibeau Swinnen die kon juichen (23’ ;1-0).
Het zou tot de blessuretijd van de eerste helft duren voordat Helmond Sport wederom gevaarlijk werd. NAC-huurling Bodi Brusselers (vanavond ondersteund door flink wat “eigen” fans) had de 2-0 op de schoen, waarna Poelmans misschien wel onreglementair werd gestuit (het leek op hands en daarna op een overtreding van linksback Giliano Wijnaldum) in het strafschopgebied.

Na de rust werd het er zeker niet overtuigender op wat de Spartanen lieten zien. Helmond Sport had nauwelijks moeite om verdedigend overeind te blijven en kon zelfs de voorsprong verdubbelen toen verdediger Nick de Louw een schot van Tibeau Swinnen op listige wijze van richting veranderde (63’ ;2-0). Even later moest De Louw het veld geblesseerd verlaten (dat overkomt hem de laatste tijd vaker), daarvoor moest ook Edwards zich noodgedwongen laten vervangen. Voor het spelbeeld maakte dat allemaal niets uit, de zege kreeg zelfs nog meer glans toen de volledig ongedekte Arne Naudts een vrije trap van Diego Snepvangers van dichtbij binnen kopte.
Helmond Sport is door deze eerste zege van het seizoen echter nog niet van de laatste plaats af, al kan dat a.s. maandag als Jong FC Utrecht verliest alsnog gebeuren. Al dan niet met de rode lantaarn nog op zak staat volgende week vrijdag in Deventer wederom een confrontatie met een titelkandidaat op het programma. Of tegenstander Go Ahead Eagles dan nog koploper is wordt ook maandag pas duidelijk.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Stijn van Gassel - Jeroen Verkennis, Bart Meijers, Nick de Louw (72’ Dylan de Braal), Ron Janzen - Steven Edwards (65’ Koen Wesdorp), Bodi Brusselers, Tibeau Swinnen - Diego Snepvangers, Arne Naudts (83’ Richelor Sprangers), Joeri Poelmans.
Geel: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Furhgill Zeldenrust, Bram Zwanen, Dean Koolhof, Juul Respen, Dion van Horne, Stefan Tielemans (keeper) en Marko Antunic (keeper).
Geblesseerd: Albian Muzaqi, Jordan van der Gaag, Maiky Fecunda, Kjell Knops, Daan Ibrahim en Jamie Watt (keeper).