31 maart 2017
Helmond Sport 1-0 FC Dordrecht
GS Staalwerken Stadion

Invaller Teije ten Den matchwinnaar tegen Dordrecht

Vijf verdedigers, drie punten

Helmond Sport heeft vanavond voor het eerst sinds 20 januari een thuiswedstrijd gewonnen, in het Lavans Stadion zagen 1.873 toeschouwers hoe de nummer voorlaatst uit de Jupiler League FC Dordrecht met 1-0 werd verslagen. Invaller Teije ten Den tekende voor de enige treffer in een wedstrijd waarin voor de rust 0-0 de enig mogelijke uitslag leek.

Trainer Roy Hendriksen had zich bij het formeren van zijn basisformatie op deze prachtige lentedag niet laten meesleuren door romantische overwegingen, integendeel, zijn aangepaste tactiek had als hoogste doel om tegentreffers te voorkomen. De drie Dordtse spitsen werden steevast geconfronteerd met vijf verdedigers, en als de meest aanvallende middenvelder Joey Godee (voor de winterstop nog op amateurbasis uitkomend voor Helmond Sport) aanstalte maakte om zich naar de voorste linie te begeven, kwam daar met Steven Edwards nog een zesde bij. In verdedigend opzicht werkte dit prima, de 20-jarige Stijn van Gassel (normaliter keepend bij de reserves, nu stand-in voor de geblesseerde Kaya) had in de eerste helft vrijwel niets te doen.

Keerzijde van de medaille was wel dat Helmond Sport in aanvallend opzicht nauwelijks iets liet zien. Van de vijf verdedigers leek alleen Warmolts het vertrouwen te hebben om zich met de opbouw te bemoeien, de drie middenvelders en twee aanvallers waren daardoor continu in ondertal. Twee schoten van Thomassen en een kopbal van Strijbosch (maar niet tussen de palen) waren de schamele wapenfeiten van voor de rust.

Na de hervatting werd het gelukkig wat levendiger, met als eerste Helmonds hoogtepunt een schot van Sam Strijbosch met links vanaf de zestien, keeper Tim Coremans moest deze uit de kruising halen. Ook de Schapenkoppen lieten zich zien, spits Joël Thomas (deze 29-jarige Fransman is al aan zijn elfde club toe) dwong Van Gassel tweemaal tot reddend optreden, linksbuiten Everon Pisas kopte vanuit kansrijke positie over.

De beslissing in deze wedstrijd zou worden ingeluid met een wissel waar een gedeelte van het publiek het niet mee eens was. Invaller Ten Den stond echter nog geen minuut in het veld toen hij het houtwerk (binnenkant paal) raakte, al had het er alle schijn van dat zijn eerste balcontact als voorzet was bedoeld. Over zijn intensie een halve minuut later bestond echter geen spoortje twijfel, nu schoot hij vanaf tien meter een voorzet doelbewust in de hoek (69' ;1-0).
Tien minuten later had Zeldenrust bij het laatste balcontact voor zijn wissel de wedstrijd kunnen beslissen, maar vrij voor keeper Tim Coremans schoof hij de bal naast. Spannend zou het echter niet meer worden, een Dordts slotoffensief bleef uit.

Helmond Sport staat na deze zege op de twaalfde plaats, er zijn nog zes wedstrijden te spelen voordat de play-offs beginnen (middels een groot spandoek op 'Noord' lieten een aantal fans weten daar al naar te hunkeren). Volgende week vrijdag staat de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard op het programma.

Opstelling Helmond Sport (1-5-3-2 formatie):
Stijn van Gassel - Jeroen Verkennis, Yaël Eisden, Stephen Warmolts, Robert van Koesveld (86' Gillian Justiana), Ron Janzen - Steven Edwards, Sam Strijbosch (67' Teije ten Den), Jason Bourdouxhe - Jordy Thomassen, Furhgill Zeldenrust (79' Max de Boom).
Geel: De Boom (89' ;vasthouden tegenstander).
Op de bank en niet ingevallen: Giovanni Hiwat, Nick de Louw, Maiky Fecunda, Wietse van Lankveld, Stefan Tielemans en Joris van Gerwen (keepers).        
Afwezig: Kaya, Braber, Verkoelen en Vicento (allen geblesseerd).