20 november 2015
Almere City FC 2-2 Helmond Sport
Yanmar Stadion

Helmond Sport ontsnapt aan nederlaag in Almere

Helmond sport ontsnapt aan nederlaag in almere

Op de valreep heeft Helmond Sport nog een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen het laag geklasseerde Almere City FC. Het team van Jan van Dijk liet eerst een flink aantal kansen op een verdiende voorsprong liggen, kwam vervolgens met 2-0 achter, om dit in de laatste vijf minuten van deze erg povere wedstrijd nog (gedeeltelijk) te corrigeren.
 

Twee wijzigingen in de basis

In vergelijking met de laatste competitiewedstrijd twee weken geleden tegen Jong PSV zijn Edwards (toen opgesteld als centrale verdediger) en Fecunda (linksback) buiten de basis gelaten. Hun vervangers, resp. Warmolts en Cortie, komen terug van een blessure. Justiana (verdediger van beroep) stond wederom op de linksbuiten positie, maar dit is ondertussen al meer regel dan uitzondering.

Moeizaam begin

In de eerste tien minuten kwam het team van Jan van Dijk driemaal goed weg. Scheidsrechter Kooy had de bal zomaar op de stip kunnen leggen na een overtreding in de uiterste punt van het strafschopgebied, Bjelica kon nog net de inzet van de doorgebroken Tadmine blokken, en doelman Van der Steen moest dezelfde Tadmine van scoren afhouden na een ongelofelijke slordige pass van centrale verdediger Warmolts.

Helmond Sport neemt initiatief over

Zonder tot oogstrelend voetbal te komen kreeg HS in het tweede gedeelte van de eerste helft meer dan genoeg kansen om op voorsprong te komen. Carlo de Reuver gaf Van Nuland een vrije schietkans vanaf twaalf meter, maar met zijn rechterbeen wist hij niet zuiver in te schieten. De Reuver was drie minuten later zelf dicht bij een treffer, na een corner van Visser kopte hij de bal met zijn achterhoofd net voorbij de tweede paal. Nadat scheidsrechter Kooy ook een Helmondse strafschop over het hoofd zag (hij verdeelde zijn twijfelachtige beslissingen in ieder geval goed over beide ploegen), miste de vanavond weinig gelukkige De Reuver nog drie kansen op de 0-1. Zijn laatste, op slag van rust, was veruit de grootste toen hij alleen op Almere doelman Etamadi afging.

Almere krijgt de goals in de schoot geworpen

De tweede helft begon nog zoals de eerste eindigde (maar nu waren het Kerk en Warmolts die niet tot een succesvolle afronding kwamen), maar daarna was het gedaan met de Helmondse kansenregen. De thuisclub hoefde veel minder moeite te doen voor de openingstreffer, Bjelica had weer eens zijn traditionele lichtzinnige moment waardoor Khalid Tadmine in de gelegenheid werd gesteld om met een fraaie hakbal te scoren (63' ;1-0).  De tweede goal werd ingeluid door een minstens zo lichtzinnig moment van de andere centrale verdediger Warmolts, zijn breedtepass werd onderschept waarna invaller Pelle van Amersfoort eenvoudig kon scoren (78' ;2-0).

Markiet naar de spits

Met verdediger Markiet als extra stormram begon HS een slotoffensief, hij zou zelf voor het eerste schot op doel zorgen in deze eindfase. Een kort genomen corner van Roel van de Sande zou voor de aansluitingstreffer zorgen, de voorzet van Kerk werd door invaller Schilders ingekopt (85' ;2-1). Twee minuten later kwam de eindstand op het scorebord, toen Justiana de bal in een vol strafschopgebied voor de voeten kreeg (87' ;2-2).

Stand en volgende wedstrijden

Helmond Sport stijgt na dit gelijkspel echter wel naar de negende plaats van de Jupiler League, deze positie kan aan het eind van de competitie recht geven op de play-offs. Vrijdag staat echter de zware uitwedstrijd op het programma bij koploper Sparta Rotterdam, de maandag daarop komt het Groesbeekse Achilles '29 naar het Lavans Stadion.

Opstelling Helmond Sport (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Gévero Markiet, Stephen Warmolts, Aleksandar Bjelica, Yannick Cortie - Kevin Visser (aanv.), Jeffrey van Nuland (76' Steven Edwards), Roel van de Sande - Gyrano Kerk, Carlo de Reuver (62' Thomas Schilders), Gillian Justiana.
Op de bank en niet ingevallen: Maiky Fecunda, Sam Strijbosch, Sven van de Kerkhof, Colin van Gool en Jamie Watt (keeper).
Afwezig: Charlton Vicento, Mounir el Allouchi en Marc Koot (allen geblesseerd).

Almere City FC - Helmond Sport 20 november 2015