06 november 2015
Helmond Sport 4-2 Jong PSV
GS Staalwerken Stadion

Belangrijke zege op Jong PSV (4-2)

Belangrijke zege op Jong PSV

Helmond Sport is door een 4-2 zege op Jong PSV geklommen naar de negende plaats in de Jupiler League. Als alle vier de periodekampioenen bij de bovenste acht gaan eindigen, is dat een positie die aan het slot van de competitie recht geeft op deelname aan de playoffs.
 

El Allouchi wederom op de bank, Fecunda wederom linksback

In vergelijking met de bekerwedstrijd in en tegen Heerenveen was er slechts een mutatie, Steven Edwards nam de positie in van de geblesseerde centrale verdediger Stephen Warmolts. Dit betekende dat Fecunda wederom als linksback stond opgesteld, Justiana als linksbuiten, en dat El Allouchi (afgelopen maandag speelde hij een volledige wedstrijd met de reserves in en tegen Zwolle) ook nu weer op de bank moest beginnen.

Fecunda leidt foutenfestival in

De wedstrijd was amper een minuut onderweg toen een te korte terugspeelbal van Maiky Fecunda (hij had in de van een langdurige blessure teruggekeerde Florian Jozefzoon een directe tegenspeler van formaat) het eerste gevaarlijke moment opleverde voor Wouter van der Steen. De Helmondse doelman wist in deze situatie nog op overtuigende wijze op te treden, maar maakte daarna een (zeker voor zijn doen) ronduit onzekere indruk. Even later leidde zijn mistrap tot een kans voor Lukovic, en amper drie minuten later taxeerde hij een vrije trap verkeerd. In dat tijdsbestek van drie minuten viel er ook een misstrap van Edwards te noteren in zijn eigen doelgebied, zag Fecunda Jozefzoon langs hem heen snellen en mocht blij zijn dat het (langdurig) vasthouden niet met een penalty werd bestraft.

Eindhovense verdediging rammelt minstens zo hard

De eerste keer dat HS in het vijandelijke strafschopgebied kwam, leverde meteen de eerste kans op. Bjelica werd nauwelijks gehinderd bij een corner van Kevin Visser, maar de Serviër zag zijn inzet bij de tweede paal net over gaan. Een minuut later wachtte PSV-doelman Jesse Bertrams te lang met het wegschieten van de bal, via de aanstormende De Reuver had deze zomaar in het doel kunnen vliegen. Dezelfde De Reuver was in deze tiende minuut wederom dichtbij de openingstreffer na een voorzet van linksbuiten Justiana, maar de 1-0 zou even later worden ingeleid door een voorzet van rechtsbuiten Kerk. Linksback Sander Heesakkers kreeg deze (waarschijnlijk onbedoeld) tegen zijn arm, maar de in het betaald voetbal debuterende scheidsrechter Christian Mulder zag hier een penalty in. Aleksander Bjelica (al bekend/beroemd/berucht om zijn risicovolle solo's in de eigen verdediging) liet zien dat hij ook bij strafschoppen het risico niet schuwt, getuige een flauwe boogbal rechtvooruit die via de onderkant lat doel trof (13' 1-0).

Eenvoudige zege in het verschiet

De kans voor Jozefzoon vlak voor rust gemakshalve even buiten beschouwing gelaten, kan er gesteld worden dat Jong PSV er ook in de rest van de eerste helft niets meer van terecht bracht. De erg zwakke Eindhovense defensie werd al ernstig in verlegenheid gebracht bij een kopbal van Markiet uit een corner, wat later moest doelman Bertrams eerst een inzet van Kerk keren om vervolgens in de rebound een lob van Roel van de Sande tot corner te verwerken. De oververdiende tweede treffer viel uit een voorzet van Justiana die via De Reuver bij toeval voor de rechtervoet van Kerk viel, zijn trap met de binnenkant van de voet liet Bertrams geen enkele kans (40' ;2-0).

Voorsprong wordt in no-time weer weggegeven

Nadat de 2.071 toeschouwers zich onder de rust (dit alles bij een uiterst aangename temperatuur van 17 graden op deze "zomerse" novemberavond) afvroegen hoe dit nog mis zou kunnen gaan, werden ze onmiddelijk na de hervatting getrakteerd op een ronduit ijskoude douche. Het team van Jan van Dijk gaf geen enkele druk meer op de Eindhovense opbouw, zo kon rechtsback Bram van Vlerken (hij stapte in 2011 over van Helmond Sport naar PSV-B1) ongehinderd spits Steven Bergwijn bedienen (49' ;2-1). De in Stiphout opgegroeide Van Vlerken dook twee minuten zelf voor Van der Steen op, en daarna was het Lukovic die met een schot tegen de paal dichtbij de gelijkmaker was. Deze gelijkmaker viel een minuut later alsnog, Bergwijn (ook hij kwam in 2011 naar de jeugdafdeling van PSV, maar zijn vorige club was Ajax....)  werd nu in stelling gebracht door Jozefzoon, trouwens ook een ex-Ajacied (56' ;2-2).

Wedstrijd kantelt nog maar een keer

Helmond Sport had zich na de rust nog niet een keer laten zien in aanvallend opzicht, maar een (licht getoucheerde) voorzet van Justiana belandde zomaar voor de voeten van Gyrano Kerk die wederom de verste hoek vond (58' ;3-2). Met een driedubbele wissel probeerde PSV-coach Pascal Jansen deze volstrekt onverwachte achterstand weer weg te werken, maar de Eindhovenaren kwamen deze tegenslag niet meer te boven. Toen de IJslandse verdediger Hermannsson ook nog eens de onnodige fout maakte om De Reuver in het strafschopgebied tegen de grond te werken (bal was niet in de buurt), bracht de tweede strafschop in deze net zo matige als vermakelijke wedstrijd de beslissing. Bjelica koos nu voor de afwisseling voor een hard schot in de benedenhoek (80' ;4-2).

Volgende wedstrijden

Helmond Sport wacht nu twee uitwedstrijden, na het vrije weekend van volgende week is op vrijdag 20 november Almere City de tegenstander. In het weekend daarop volgt op vrijdag een bezoek aan Sparta, op maandag 30 november is in het Lavans Stadion het duel tegen het Groesbeekse Achilles '29.

Opstelling HS (4-3-3 formatie):
Wouter van der Steen - Gévero Markiet, Steven Edwards, Aleksandar Bjelica, Maiky Fecunda - Kevin Visser (aanv.), Jeffrey van Nuland, Roel van de Sande - Gyrano Kerk (89' Mounir el Allouchi), Carlo de Reuver (87' Thomas Schilders), Gillian Justiana.
Geel/Rood: Geen.
Op de bank en niet ingevallen: Marc Koot, Sam Strijbosch, Sven van de Kerkhof, Colin van Gool en Jamie Watt (keeper).
Afwezig: Charlton Vicento, Stephen Warmolts en Yannick Cortie (allen geblesseerd).

Helmond Sport - Jong PSV 6 november 2015